Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fico magyarul kampányol az óriásplakátjain - fotó

A "Köszönöm a támogatást" mondat az ország magyarok által legsűrűbben lakott déli régióiban szlovák és magyar nyelven egyaránt szerepel.
Magyarul is megköszönte az államfőválasztás első fordulójában rá leadott voksokat az ország déli járásaiban elhelyezett óriásplakátjain Robert Fico hivatalban lévő szlovák kormányfő és államfőjelölt - számolt be a pozsonyi Sme napilap kedden.

Robert Fico az államfőválasztás első fordulójában rá leadott voksokat az ország magyarok által legsűrűbben lakott déli régióiban magyarul köszönte meg az ott elhelyezett óriásplakátokon. A "Köszönöm a támogatást" mondat azokon szlovák és magyar nyelven egyaránt szerepel.

Szakértői vélemények szerint a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökjelöltjének és kampánystábjának ez a lépése valószínűleg azzal magyarázható, hogy az érintett déli régiókban az államfőválasztás első fordulójában Robert Fico jelentősen kevesebb szavazatot kapott, mint Andrej Kiska, aki a hétvégi második fordulóban a kormánypárt elnökjelöltjének ellenfele lesz.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Robert Fico e gesztusát sokan "kampányízűnek" tekintik, emlékeztetve: a kormányfő a tavaly őszi megyei választásokon a jelentős részben magyarok lakta nagyszombati megyében - ahol Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke is indult a megyeelnöki posztért - olyan utalásokat tett, hogy nem lenne jó, ha a megye élére nem szlovák jelölt kerülne.

A liberális szlovák Sme napilap a kormánypárti elnökjelölt kampánystábjának legújabb lépésével és annak őszinteségével kapcsolatban megjegyzi: Robert Fico az előző államfőválasztásokon - amikor a Smer a jelenlegi államfőt, Ivan Gasparovicsot támogatta - "meglovagolta a magyarellenes hangulatot" azzal, hogy a 64 vármegye elnevezésű szervezet rendezvényei kapcsán, az ország biztonságának veszélyeztetésére hivatkozva összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldöztek a norfolki haditengerészeti támaszponton, halottak

A támaszponton lelőttek egy matrózt, amire válaszul a biztonsági erők tüzet nyitottak, és megölték… Tovább olvasom