Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Feszültséget okoz a szerbiai választások koszovói megtartása

Újabb feszültség forrása a szerbiai választások koszovói megtartásának kérdése. Annak ellenére, hogy a koszovói civil ENSZ-közigazgatás (UNMIK) ellenzi a szerbiai helyhatósági választások koszovói megrendezését, Belgrádban már a szavazás lebonyolítását szervezik a volt tartomány szerbek lakta területein.
A szerbiai parlamenti választással némileg más a helyzet, ezt az UNMIK nem támogatja ugyan, de nem is fogja akadályozni. Alekszander Ivanko UNMIK-szóvivő szerint a valószínűleg ilyen értelmű hivatalos válasz Belgrádnak a napokban megszületik. A Koha Ditore pristinai lap feltehetőleg a hivatalos álláspontot tolmácsolva írja, hogy a koszovói intézményeknek, sem az UNMIK-nak, nincs semmi ellenvetésük, hogy Koszovóban is szavazzanak a szerb a parlamenti választáson, ám a helyi választások megrendezése problematikus.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország elvben támogatja a szerb parlamenti választások megtartásának engedélyezését, de nincs egységes álláspont a helyhatósági választásról. Kakukk György mitrovicai UNMIK-szóvivő szerdán úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ-től várják az utasítást. Az UNMIK-ban azonban azt hangoztatják, hogy Koszovóban helyi választásokat csakis az UNMIK szervezhet és csak az UNMIK hitelesítheti az eredményeket. Belgrád szervezetésében a választások törvénytelenek lennének. A kérdés rendezését nehezíti, hogy Koszovó elnöke és kormányfője - akik támogatják, hogy Koszovóban is szavazhassanak a szerb parlamenti választásokon - elvárja, hogy Belgrád e kérdésben hivatalosan Pristinához forduljon. Ennek azonban semmi esélye, hiszen Belgrád nem ismeri el a független Koszovót, tehát nem is fordulhat állami intézményeihez.

A választásokat Belgrád "Koszovó Autonóm Tartományban" rendezné meg, és ehhez kér nemzetközi jóváhagyást, mivel e tartomány nemzetközi ellenőrzés alatt áll. Agron Bajrami, a Koha Ditore fő- és felelős szerkesztője arra emlékeztet, hogy a koszovói szerbek - az akkori belgrádi utasítást követve - nem vettek részt a novemberi koszovói helyhatósági választásokon. Értékelése szerint az ilyen lépések Koszovó területi felosztását célozzák, nemcsak közigazgatási, hanem etnikai területi felosztását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborús bűnös szerb

Háborús bűnökkel vádol a szerb ügyészség egy szerb férfit, aki 1999 óta Nagy-Britanniában dolgozik… Tovább olvasom