Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Feszültség és fegyveres incidens Koszovóban

Riadóztatni kellett a Koszovóban lévő nemzetközi békefenntartók, a KFOR egyik alakulatát, amikor péntekre virradó éjszaka fegyveres támadás érte a Koszovói Rendőri Szolgálat egyik ellenőrzőpontját, amelyen akkor éppen szerb nemzetiségű rendőrök teljesítettek szolgálatot.
A megtámadott zupcei ellenőrzőpont rendőrei viszonozták a tüzet. Mire a KFOR dán egysége az incidens helyszínére érkezett, a támadók már eltűntek. A tűzharcban senki sem sérült meg. Drazsa Bozsovics, a Zubin Potok-i rendőrőrs parancsnoka szerint a lövéseket Kosutovo albán falu felől adták le. Mint közölte, ez már a harmadik fegyveres incidens Koszovó függetlenségének február 17-ei kihirdetése óta.

Tovább folytatódik közben a vita Belgrád és az ENSZ koszovói missziója, az UNMIK között, hogy vannak-e a szerb belügyminisztériumnak irodái Koszovó szerbek lakta területein. Maga Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő is fontosnak találta megnyilatkozni az ügyben, s azzal vádolta meg az ENSZ-közigazgatást, hogy egyszerűen kitalálta a vádakat, ellenkező esetben ugyanis tényekkel bizonyította volna állításait.

A miniszterelnök szerint nincsenek szerb belügyesek Koszovóban. Egyértelmű elutasításra talált Szlobodan Szamardzsicsnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterének javaslata, hogy a tartomány szerbek lakta területeit helyezzék szerbiai igazgatás alá. Az ilyen etnikai megosztás lényegében Koszovó egy részének Szerbiához való csatolását jelentené, ami az Ibar folyótól délre eső szerb enklávéknak sem felelne meg. Belgrád igyekszik az észak-koszovói részeket - amelyeket gyakorlatilag most is ellenőriz - gazdaságilag is integrálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves francia lány gyomrában durrant ki a kokainos zacskó

Holtan találtak egy 15 éves lányt a Franciaország középső részén lévő Orléans-ban, miután az általa… Tovább olvasom