Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ferenc pápa változtatott a húsvéti szertartások hagyományán

Ferenc pápa személyesen vezeti a szent hét szertartásait Rómában nagycsütörtöktől húsvét vasárnapig, de az új pápa máris változtatott az eddigi tradíción.
Elődeihez hasonlóan Ferenc pápa is személyesen vezeti a szent hét szertartásait Rómában nagycsütörtöktől húsvét vasárnapig, de az új pápa máris változtatott az eddigi tradíción.

A Szent Péter-bazilikában csütörtök délelőtt krizmaszentelő misével indul a március 13-án megválasztott Ferenc pápaságának első húsvétja. A nagycsütörtöki szertartást a Rómában levő bíborosokkal, pátriárkákkal, plébánosokkal, szerzetesekkel koncelebrálja, amelynek során megszenteli a szentségeknél használt szent olajakat.

A Jézus szenvedését és feltámadását felelevenítő három nap az utolsó vacsora miséjével nagycsütörtök délután veszi kezdetét. Ezt a pápák a hagyomány szerint a Vatikán falain kívül, a római lateráni Szent János-bazilikában tartották, ahol II. János Pál és XVI. Benedek is idősebb paptársainak mosta meg a lábát, ahogyan azt Jézus tette a tanítványaival.

Ferenc pápa még nem vette birtokába a lateráni bazilikát, ahova április 7-én látogat el. Az egyházfő úgy döntött, hogy az olasz főváros egyik peremkerületében, a Casal del Marmo nevű úton levő fiatalkorúak börtönében tartja meg a misét.

A szentmisén az intézet ötven elítéltje vesz részt, fiúk és lányok, Ferenc pápa 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatalnak mossa meg a lábát.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arra emlékeztetett, hogy Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires érsekeként is börtönben, kórházban, menhelyen végezte a lábmosás szertartását.

Casal del Marmo börtönébe XVI. Benedek 2007 márciusában látogatott el. A Vatican Insider olasz hírportál szerint Bergoglio azonban Agostino Casaroli, az 1998-ban elhunyt volt szentszéki államtitkár "nyomdokában jár", aki évtizedeken át járt a börtönbe és segítette a büntetésüket töltő fiatalokat.

A pápa ezzel a gesztussal felhívja a figyelmet a túlzsúfolt olaszországi börtönökre is: az összesen közel 45 ezer rabot befogadni képes itáliai börtönökben húszezerrel többen zsúfolódnak össze.

Nagypéntek délután a pápa vezeti a liturgiát a Szent Péter-bazilikában, este pedig a Via Crucis keresztútját a Colosseumnál. Az ókori amfiteátrum és a vele szemben levő Palatinus domb közötti téren elevenedik fel Krisztus életének utolsó szakasza, a 14 stáció.

Az egyes állomásokon elhangzó meditációk szövegét az idén libanoni fiatalok írták Bechara Boutros Rai bíboros, antióchiai maronita pátriárka vezetésével. Központi téma lesz a Közel-Kelet az itt dúló konfliktusokkal és a keresztények helyzetével.

Még nem tudni, hogy Ferenc pápa személyesen halad-e a stációk valamelyikén, a kereszttel a kezében.

Szombat este a Szent Péter-bazilikában az egyházfő vezeti a húsvéti vigíliát, mely a bazilika bejáratánál a tűz megáldásával kezdődik. A vasárnapi ünnepi szentmise a Szent Péter téren lesz. Délben a bazilika lodzsájáról Ferenc pápa elmondja húsvéti üzenetét és Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

II. János Pál és XVI. Benedek több mint hatvan nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Kérdés, hogy Ferenc pápa követi-e ezt a hagyományt, vagy húsvétkor is a tőle eddig megszokott egyszerűséget, spontán gesztusokat, a hívőkkel való közvetlen érintkezést keresi. Az új pápa eddig rövidíteni igyekezett a szertartások idejét, s csak olaszul és spanyolul mondott beszédet.

A Vatikánban is az utolsó pillanatban ismerik meg a nem csak a beszédeiben "rögtönző pápa" húsvéti forgatókönyvét. Lombardi ezért pénteken külön sajtótájékoztatót tart Ferenc pápa húsvéti programjának esetleges újdonságairól.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb orvos: a NATO-bombázásnak köze lehet a rákos megbetegedésekhez

Szerbiában riasztóan növekszik a daganatos megbetegedések száma a 1999-es NATO-bombázások során… Tovább olvasom