Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Fenntartották az adócsalás vádját a spanyol király nővérével szemben

Ugyan a pénzmosás vádját ejtette, de a kevésbé súlyos adócsalás vádját fenntartotta Krisztina hercegnővel szemben a Palma de Mallorca-i felsőbíróság.
Ejtette a pénzmosás vádját, de fenntartotta a kevésbé súlyos adócsalásét a spanyol király nővérével szemben a Palma de Mallorca-i felsőbíróság pénteken.

Krisztina hercegnőt, férjét, illetve több feltételezett bűntársukat egyebek között azzal gyanúsították, hogy jogtalanul használtak fel több millió euró közpénzt magáncélokra. Ez a korrupciós ügy volt az egyik olyan botrány, amely az utóbbi években megtépázta a királyi család tekintélyét és népszerűségét.

A pénteki döntéssel VI. Fülöp uralkodó nővére lehet a történelem során a spanyol királyi család első olyan tagja, akit bíróság elé állítanak. Ugyanakkor a bíróság határozata önmagában még nem jelenti azt, hogy a hercegnőnek a vádlottak padjára kell ülnie, mivel a spanyol jog lehetőséget ad a sértettnek - jelen esetben a spanyol államnak -, hogy eltekintsen a pertől, ha nem tartja megalapozottnak a vádakat.

Pedro Horrach, a korrupciós ügyekben illetékes állami ügyész korábban már közölte, hogy ellenzi Krisztina vád alá helyezését.

Évek óta nyomoznakA spanyol infánsnővel szemben évek óta folyik nyomozás. Júniusban egy előzetes vizsgálat eredményeként egy Palma de Mallorca-i bíróság úgy döntött, hogy pénzmosás és adócsalás vádpontjában per indulhat ellene. Ezt a döntést a hercegnő ügyvédjei megfellebbezték, de a pénteki döntés csak az egyik vádpontban adott nekik igazat.

Az ügy első számú gyanúsítottja nem Krisztina hercegnő, hanem férje, Inaki Urdangarin. Az egykori kézilabdás olimpikon Urdangarint a hatóságok 2011 óta azzal vádolják, hogy egy üzlettársával együtt több millió eurónyi közpénzt sikkasztott el a Nóos nevű közhasznú társaság elnökeként 2004 és 2006 között. A társaságot állítólag azért alapították, hogy pénzeszközeit más vállalatokhoz, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át.

A hercegnőt a Nóos-ügyben egyszer már tisztázták a vádak alól, de tavaly gyanúsítottként bevonták abba a vizsgálatba, amely az Aizoonnal kapcsolatban folyt.

Krisztina a korábbi meghallgatásokon többnyire kitért a válaszadás elől, azt hangoztatta, hogy a szóban forgó ügyeket férje intézte, továbbá ő mindig is bízott és továbbra is bízik férjében. Urdangarin tagadta, hogy törvénytelenségeket követtek volna el. Urdangarin ellen számos más jogcímen, például okirat-hamisítás, befolyással való visszaélés, kötelességmulasztás gyanújával is folyik eljárás.

Megtépázta a tekintélytEz volt az egyik olyan botrány, amely az utóbbi években megtépázta a királyi család tekintélyét és népszerűségét a dél-európai országban, ahol a gazdasági válság és a kiemelkedően nagy munkanélküliség miatt eleve megnövekedett a jómódúakkal szembeni ellenérzés. I. János Károly király június elején le is mondott a trónról, helyét az addigi trónörökös, Fülöp vette át. Utóbbi a királyi család legnépszerűbb tagjai közé tartozik, és trónra kerülésével a család lakossági támogatottsága ismét növekedni kezdett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélt egy bizalmi szavazást a finn kormány

Szűk többséggel, de túlélt egy bizalmi szavazást pénteken a finn kormány. Tovább olvasom