Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Felülvizsgálja Irán a NAÜ-val való együttműködést

Az iráni parlament megszavazta szerdán azt a törvénytervezetet, amely kötelezi a kormányt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) folytatott együttműködésének felülvizsgálatára, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciós határozatot hozott a hét végén Teherán ellen az iráni atomprogrammal összefüggésben.
A tervezetre a 207 jelenlévő képviselő közül 167 szavazott igennel, de ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, még jóvá kell hagynia a konzervatív hit- és jogtudósokból álló Őrök Tanácsának. A törvény nem kötelezi a kormányt arra, hogy teljesen megtiltsa a NAÜ-szakértők általi ellenőrzéseket, bár néhány radikális képviselő ezt követelte.

Mehdi Mosztafavi külügyminiszter-helyettes kedden közölte, hogy Teherán február első tíz napjában - az 1979-es iszlám forradalomra való emlékezés időszakában - megkezdi az atomerőművi fűtőanyagok előállításának első szakaszát az atomipar szükségleteinek kielégítésére.

Mosztafavi az IRNA hírügynökség által idézett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Teherán jelenleg nem szándékozik felmondani a nukleáris fegyverek terjedését megakadályozni hivatott atomsorompó-szerződést, de folytatni kívánja - a diplomata szerint - békés célú nukleáris tevékenységét.

Egy konzervatív képviselő elmondása szerint a külügyminiszter a parlament zárt ajtók mögötti tanácskozásán kijelentette, hogy előkészítették háromezer urándúsító centrifuga üzembe helyezését.

Iránban jelenleg 164 urándúsító centrifuga működik; egy részüket ez év áprilisában, a többit októberben helyezték üzembe. Az iszlám köztársaság korábban közölte, hogy a háromezer centrifuga üzembe helyezésével megkezdődhet a fűtőelemek félig ipari méretű előállítása. Teherán mindazonáltal többször jelezte, hogy atomiparának 56 ezer működő centrifugára lenne szüksége.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren emlékeztek a cunami áldozataira

Több ezren vonultak a tengerpartra kedden Indonéziától Indiáig, hogy emlékezzenek a 2004 karácsonyán… Tovább olvasom