Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Felülvizsgálja a Bush-kormányzat az Irak-politikáját

George W. Bush amerikai elnök elrendelte kormánya Irak-politikájának széles körű belső felülvizsgálatát. A hónapok óta tartósan ingatag iraki helyzet és a nyilvánvaló kilátástalanság láttán az elnök az elmúlt időben szüntelenül azt hangoztatta, hogy kormánya az Irakban kialakult helyzethez alkalmazkodva állandóan felülvizsgálja taktikáját.
Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó a Busht ázsiai útjára repítő amerikai elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén újságíróknak elmondta: az elnök kedden utasította nemzetbiztonsági tanácsadóit arra, hogy a vizsgálat megállapításait foglalják jelentésbe.

Előzőleg a The Washington Post című amerikai lap is beszámolt a vizsgálatról. Az újság értesülése szerint Bush múlt pénteken, szombaton és vasárnap is megbeszélést folytatott külpolitikai és biztonsági tanácsadóival, a vizsgálatra vonatkozó utasítás pedig az Egyesült Államok nemzetbiztonságát szavatolni hivatott összes minisztériumot érinti. A kormányzat december közepére szeretné megkapni a tárcaközi elemzést.

Kormányzati tisztségviselők ugyanakkor hangsúlyozták: a mostani felülvizsgálat nem függ össze a James Baker volt amerikai külügyminiszter és Lee Hamilton volt demokrata képviselő vezette kétpárti bizottság tevékenységével. Ez utóbbi tudósbizottság elemző-javaslattevő munkát végez az Irakban folytatott amerikai politika újrafogalmazása érdekében.

A Bush-kormányzatra jelenleg nagy belpolitikai nyomás nehezedik Irak-stratégiájának módosítása érdekében. A hónapok óta tartósan ingatag iraki helyzet és a nyilvánvaló kilátástalanság láttán az elnök az elmúlt időben szüntelenül azt hangoztatta, hogy kormánya az Irakban kialakult helyzethez alkalmazkodva állandóan felülvizsgálja taktikáját. A most elrendelt belső vizsgálat pedig újabb jelét szolgáltatja az Irak-politika lehetséges módosításának, amelyet az amerikai közvélemény egyre türelmetlenebbül vár azóta, hogy a republikánus párti elnök elvbarátai vereséget szenvedtek az Egyesült Államokban november elején rendezett félidős törvényhozási választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglyok hét százaléka más helyett ül Hollandiában

A holland börtönökben is vannak olyan rabok, akik más helyett töltik le a szabadságvesztést - derült… Tovább olvasom