Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Felszólítás Mladicshoz és Hadzsicshoz

Szerbia - Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter felszólította a rejtőzködő Ratko Mladics és Goran Hadzsics hágai vádlottakat, hogy adják fel magukat. Ezzel pontot tehetnének Szerbia és a hágai nemzetközi törvényszék együttműködésére - hangoztatta a demokrata párti miniszter.
A Blic belgrádi napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a körözötteknek mielőbb elő kell állítani, hogy Szerbia elnyerje azt a státust, amilyent polgárai megérdemelnek. Szerinte az egész ország Mladics és Hadzsics túsza. A védelmi miniszter nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy az ellenőrzése alatt levő katonai biztonsági szolgálat részt vett-e Karadzsics letartóztatásában. Rasim Ljajic, a hágai együttműködést irányító kormánytestület vezetője ugyancsak megadásra szólította fel Mladicsot és Hadzsicsot.

Nincs életfogytiglani rejtőzködés, hangoztatta a politikus. A vecsernje Novoszti belgrádi lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy még nem tudni, hogy azok az emberek, akik tudtak Karadzsics rejtőzködéséről, Mladics segítségére is vannak. Robert Hunter volt amerikai NATO-nagykövet szerint Szerbia képes kézre keríteni Mladicsot. Az Amerika Hangja Rádiónak nyilatkozó Hunter osztja azoknak a véleményét, akik szerint Mladicsékat le kell tartóztatni mielőtt Szerbia zöld jelzést kap a felvételi folyamat megkezdésére az euroatlanti szervezetkbe.

A diplomata és elemző úgy véli, hogy nagy sértés lenne Szerbia számára, ha azonosítanák a vádlottak bűncselekményeivel, éppen ezért fontos a kormány számára, hogy befejezze a megkezdett munkát. "Ha nem kerül sor a vádlottak letartóztatására, a nemzetközi közösség folytatja a várakozást, a szerb nép pedig tovább tűr az a néhány ember miatt, akik bemocskolták e valóban nagy nép tekintélyét" - figyelmeztetett Hunter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 3 halottja van az újabb kínai földrengésnek

Kína - Három halottja van a keddi, a Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengésnek, amely Kína… Tovább olvasom