Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Felszámolják a menekülttáborokat Észak-Oszétiában

Grúzia-Oroszország - Már csak 700-an vannak az észak-oszétiai ideiglenes menekülttáborokban, de az emberek nagy része továbbra sem tud hazamenni, mert a harcokban megsemmisültek az otthonaik.
A hónap elején kirobbant orosz-grúz konfliktus miatt százezernél is több ember menekült el Dél-Oszétiából az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint. A szomszédos Észak-Oszétiában négy átmeneti menekülttábort állítottak fel Alagir városban és környékén, amelyek egyenként 2000 embert tudtak befogadni 3-4 napra. A táborok azonban szinte sosem voltak tele, mert az embereket folyamatosan szállították a határtól távolabb eső városokba.

Mivel az orosz katonák már megkezdték a kivonulást, jelenleg a négyből 3 tábort lassan bezárnak, és az utolsó adatok szerint már a Krasznij Hod közelében lévő sátortáborban is "csak" 700-an vannak - mondta a Független Hírügynökségnek Czimre László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője. A szakember úgy fogalmazott, hogy "a hangulat rettentően disszonáns".

Az orosz egységek ugyan megkezdték a kivonulást Dél-Oszétiából, de a menekültek visszatérése nem biztosított. A harcokban ugyanis megsemmisültek a lakóházak, közintézmények, iskolák, vagyis a többségnek nincs hová hazamennie. Czimre László többekkel beszélgetett, akiknek rokonaik élnek a szomszédos Észak-Oszétiában, ezért úgy döntöttek, hogy náluk maradnak. De olyanok is erre az elhatározásra jutottak, akiknek nincsenek családi kötődéseik, ezért önállóan próbálnak új életet kezdeni.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek most három állandó munkatársa dolgozik a konfliktusövezetben. Az 5 millió forint értékű humanitárius kríziscsomag, vagyis az ivóvíz, élelmiszer és gyógyszerek szétosztását már befejezték. Most egy nagyobb lélegzetű felmérésbe kezdenek, hogy kiderítsék, milyen segítségre van szükségük a menekülteknek, hogy a harcok végeztével újrakezdhessék a normális, hétköznapi életüket. Czimre László hozzátette: azt senki sem tudja megjósolni, hogy ez a munka meddig fog tartani, lehet, hogy egy hónapig, de az is lehet, hogy akár egy évig is elhúzódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légiszerencsétlenség Madridban: 153 halott

A spanyol kormány legutóbbi adatai szerint 153-ra nőtt a madridi repülőszerencsétlenség áldozatainak száma. A katasztrófát 19-en élték túl, néhányan közülük kritikus állapotban vannak. Tovább olvasom