Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Feloldották a rendkívüli állapotot Egyiptomban

Keddi bírósági döntés nyomán feloldották Egyiptomban a rendkívüli állapot rendelkezéseit és az éjszakai kijárási tilalmat, amely három hónapig volt érvényben az arab országban. Közben kedden is összecsaptak tüntetők rendőrökkel.
A kairói közigazgatási bíróság kedd délelőtt ítélt úgy, hogy a rendkívüli állapot határideje lejár november 12-én, két nappal korábban annál a dátumnál, amelyet a belügyminiszter közölt korábban. Az eltérés oka, hogy a rendkívüli állapotot ugyan augusztus 14-én vezették be egy hónapra, de szeptember 12-én hosszabbították meg még kettőre, a bíróság pedig ennek alapján döntött úgy, hogy november 12-én jár le időtartama.

A rendkívüli állapot felhatalmazta a hatóságokat arra, hogy írásbeli végzés nélkül is letartóztathassanak embereket és írásos felhatalmazás híján is tarthassanak házkutatásokat. A hatóságok éltek is ezzel: Mohamed Murszi, a július elején tisztségéből eltávolított elnök iszlamista hívei közül több ezret vettek őrizetbe az utóbbi három hónapban. Sok közülük a kijárási tilalmat szegte meg, amely a rendkívüli állapot elején még este hétkor kezdődött, majd pedig egyre rövidült, míg végül már csak 4 órás lett: éjjel egy és hajnali öt óra között volt tilos az utcára menni.

A rendkívüli állapot feloldását inkább csak a határidő lejárta indokolta Egyiptomban, nem a nyugalom helyreállása. Kedden - ahogy szinte minden nap - összecsapások voltak tüntetők és rendőrök között. Az utóbbiak könnygázgránátokat vetettek be Murszit éltető egyetemi hallgatók ellen Manszúra városában. Ugyanakkor a diákok csoportjai egymással is összecsaptak: kövekkel dobálták egymást. Négy diák megsebesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok és rendőrök csaptak össze a bolgár parlament előtt

A baloldali kormány lemondását követelő diákok összecsaptak a rendőrökkel a bolgár parlament előtt. Tovább olvasom