Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Fellőtték, lezuhant az Észak-koreai rakéta - videóval

Az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni.
08:05 - Nem kizárt, hogy önmagát semmisítette meg a műholdat hordozó, nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta, amely röviddel az indítás után a tengerbe zuhant pénteken - vélekedik egy japán rakétafejlesztő szakember.

Live Info videó

Jaszaka Tecuo az NHK japán tévének nyilatkozva elmondta, hogy a rakéta az indítás után alig egy perccel esett a tengerbe, ami arról tanúskodik, hogy már az első fokozattal gondok voltak.

"Emiatt robbanás történt, s a rakéta elkezdett letérni a kijelölt pályáról, ezért nem kizárt, hogy az észak-koreai szakemberek maguk adtak parancsot a rakéta megsemmisítésére" - idézte az Interfax hírügynökség a szakértőt.

A dél-koreai haderő készültségben az engedély nélküli észak-koreai rakétakilövés miatt. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A nemzetközi tiltakozás ellenére Észak-Korea helyi idő szerint péntek reggel felbocsátotta nagy hatótávolságú Unha-3 típusú rakétáját, amely állítólag egy műholdat állított volna Föld körüli pályára. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarta kipróbálni.

Négy órával a start után Phenjan beismerte, hogy kudarcot vallott. Ez volt Észak-Korea harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, az előző két kísérletet 1998-ban és 2006-ban hajtotta végre.

05:05 - Elismerte az észak-koreai hivatalos média pénteken, hogy az ázsiai országnak nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe.

A szomszédos országok közül Dél-Korea és Japán már röviddel a péntek reggeli rakétaindítás után beszámolt a kudarcról, a hordozórakéta tengerbe zuhanásáról.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség viszont csak több mint négyórás hallgatás után törte meg a csendet, közölve, hogy a műhold nem lépett Föld körüli pályára. "A tudósok, technikusok és a szakértők most tanulmányozzák a kudarc okait" - tette hozzá.

A nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Észak-Korea korábban tudatta, hogy egy földi megfigyelő műhold pályára helyezésének címén Unha-3 rakétát fog indítani valamikor április 12. és 16. között. Az indítás egybeesik a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarta kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait, a rakéta fellövése után pedig provokációnak minősítette a történteket.

Ez volt Észak-Korea harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, az előző két kísérletet 1998-ban és 2006-ban tette.

Korábban:

Az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta japán és dél-koreai közlés szerint a felbocsátás után röviddel a tengerbe zuhant.

A lépés azonban minden bizonnyal éles nemzetközi elítélést vált majd ki és fokozza a térségbeli feszültséget. Észak-Korea korábban tudatta, hogy egy földi megfigyelő műhold pályára helyezésének címén Unha-3 rakétát fog indítani valamikor április 12. és 16. között.

Az indítás egybeesik a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni.

A nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait. Észak-Korea péntek reggel végül fellőtte a rakétát, a dél-koreai és a japán védelmi minisztérium szerint azonban a felbocsátás feltehetően kudarcot vallott. Japán közölte, hogy a hordozórakéta több mint egy percen át repült, majd a tengerbe csapódott.

A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta egyes darabjai az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe.

A rakétaindítás minden bizonnyal éles nemzetközi elítélést vált ki és fokozza a térségbeli feszültséget. ENSZ-diplomaták közölték, hogy pénteken rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a lehetséges válaszlépéseket.

Észak-Korea még soha nem tudott műholdat Föld körüli pályára állítani, jóllehet erre 1998-ban és 2009-ben is kísérletet tett. A 2009-es rakétaindítás után kísérleti atomrobbantást is végrehajtott. Szakértők úgy vélik, Phenjan azóta is folytatta nukleáris programját, és a közeljövőben újabb kísérleti atomrobbantást hajthat végre, immár a harmadikat a 2006-os és 2009-es után.

Olvasóink írták

 • 11. szabo1936 2012. április 14. 17:49
  „10.vonLichthofen.
  Tisztelem a velemenyedet de a Sziriai dolgokat nem kelene a Ruby Ridgel sem Vacoval oszekeverni!
  A Ruby-Ridgben a volt katona egy illegalisan rovid csore vagot 12G ssoretes puskat akart eladni egy alcazot FBI ugynoknek.Amikor felszolitotak a foladasra amit o megtagadot a csaldtagjait a SWAT team tevedesbol lote agyon,Igen szep oszeget kapot azert karteritesben az allamtol ertt (adofizetok penzebol)
  A Vaco ugy ot az a hulye valasos fanatikusnak sok sok nap lehetosege volt ara,hogy fol adja magat de nem tete meg es alig folvoltak ok ot fegyverezve AK47 es mas komoly fegyverekel,De hat mit lehetet volna varni egy olyan valasos fanatikusrol aki azt gondolta magarol,hogy o is Jesus Cristus!A tuz a tanknak a langszorojatol keletkezet szsoval mi volt ot a problema?
  Sziriaban pedig ugyan olyanok voltak a valasztasok mint azelot Magyarorszagban amikor csak az emberek a Nepfrontra szavazhatak mert nem volt mas part.Sziriaban pedig csak a Bath partra szvazhanak mert elenzeki part nem volt.Szoval ez volt egy demokratikus szavazas?”
 • 10. vonLichthofen 2012. április 14. 03:20
  „szabo1936, kedves barátom,
  úgy emlékszem, hohgy nemzetközi megfigyelők voltak ott/Damaszkuszban/ a választások során, többek között Jimmy Carter.
  A megfigyelők nem találtak egyetlen calásra utaló jelet sem. Nem inkább arról van szó - mint Magyarország esetében is - hogy valakik egy egységes Mameluk övezetet akarnak létrehozni a Mediterráneum-tól a Kínai határig?
  Már csak Sziria és Irán van útban és e kettő leigázása után az összes olaj, földgáz, az összes természeti kincs az Amerikai - israeli érdekszférába fog tartozni Aleppo-tól a Kinai végekig.
  Valahogy így kellene nézni az összefüggéseket a nagypolitikában.
  Mit gondolsz, ha amerikában is kitörne egy lázadás, szabadságharc, forradalom - nevezd aminek akarod - az USA miként válaszolna. de mielőtt te válaszolsz gondolj csak Ruby Ridge-re hogy ott mi történt, vagy Vaco-ra.”
 • 9. ATX 2012. április 13. 19:38
  „8: "eddig majdnem 3000 atombombát robbantottak fel 50-60 év alatt." Csoda hogy még élünk! Szvsz ez aszám erős túlzás!”
 • 8. Tonxy 2012. április 13. 19:01
  „Észak korea 2 atomot robbantot a nagy vezir usa meg eddig 1500nál is többet:( Ha jól emlékszem a világon eddig majdnem 3000 atombombát robbantottak fel 50-60 év alatt.”
 • 7. szabo1936 2012. április 13. 16:08
  „" A komoly dolgok Sziriaban folynak"
  Igen egy megnem valasztot Bathista party kormany tob ezer Sziriai allampolgart gyilkol meg,hogy hatalmon maradhason az Assad dinasztya semi kulonbseg Eszak Korea es a Sziriai rezsim kozot mind a keto egy csaldi dinasztia.Csak az a kulonbseg,hogy Sziriaban mar asak a diktator sirjat!”
 • 6. zeta62 2012. április 13. 13:08
  „A komoly dolgok Szíriában folynak...”
 • 5. Mankapunka 2012. április 13. 12:15
  „Azt hittem,hogy legalább a kilövésről lesz valami videó.”
 • 4. ATX 2012. április 13. 12:02
  „Bezzeg ha Kim Dzsong Il még élne! Ilyesmi nem történhetne meg...”
 • 3. Fritz 2012. április 13. 10:59
  „...,csak nem birta a farka.”
 • 2. AntiFricc 2012. április 13. 10:42
  „<moderálva>”
 • 1. zsukov 2012. április 13. 07:56
  „Remélem haza ment.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerhiány: megszakítják a kemoterápiás kezeléseket

Több lengyel kórházban megszakítják a kemoterápiás kezeléseket, mert kifogynak a citosztatikus… Tovább olvasom