Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Felfüggesztik a munkát a British Council két orosz irodájába

A British Council felfüggeszti munkáját két orosz városban, mert az orosz hatóságok lehetetlenné tették, hogy folytassák tevékenységüket, közölte a brit kulturális szervezet vezetője csütörtökön. A brit külügyminiszter elítélendőnek nevezte az orosz hozzáállást, ami "nem méltő egy nagy nemzethez". Moszkva azzal az indokkal követelte a szervezet szentpétervári és jekatyerinburgi irodáinak a bezárását, hogy azok megsértették az adótörvényeket.
"Az orosz hatóságok lehetetlenné tették számunkra a munka folytatását Szentpéterváron és Jekatyerinburgban, ezért úgy döntöttem: felfüggesztjük működésünket mindkét városban" - közölte a British Council vezetője egy Londonban tartott sajtótájékoztatón.

Martin Davidson elmondta, hogy kedden az orosz állambiztonsági szolgálat emberei a szervezet több mint húsz orosz munkatársát vitték be kikérdezésre, majd további tízet késő este otthonukban kerestek fel. A kikérdezésnek az volt a célja, hogy nyomás alá helyezzék a kulturális szervezet munkatársait, közölte Davidson, hozzátéve: számukra munkatársainak biztonsága és jóléte a legfontosabb. David Miliband brit külügyminiszter a parlament alsó házában tartott beszédében közölte: Moszkva semmilyen jogi alapot nem tudott felmutatni, ami alapján a British Council irodáit be kellene zárni. Oroszország lépését Miliband elítélendőnek nevezte, ami "nem méltó egy nagy nemzethez", és jelezte: London nem tervez hasonló lépéseket a brit földön működő orosz kulturális szervezetek ellen.

Davidson csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Moszkva éppen akkor nehezíti a kulturális és oktatási kapcsolat erősítését a két ország között, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. London és Moszkva viszonya akkor lett fagyos, amikor 2006 novemberében a brit fővárosban megmérgeztek egy volt orosz KGB-ügynököt, Alexander Litvinyenkót. Idén júliusban a szigetország kiutasított négy orosz diplomatát, mert Moszkva nem adta ki a Litvinyenko-ügy fő gyanúsítottját. Oroszország válaszképp, nem sokkal később, kiutasított négy brit diplomatát. A brit kormány által is támogatott British Council legfőbb célja a brit kultúra és oktatás terjesztése, és az Egyesült Királyság, valamint más országok lakói közötti kapcsolatok kiépítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbezésre készül a pénzbüntetés ellen a francia olajcég

Fellebbezésre készül a Total francia olajvállalat a környezetszennyezés miatt rá kirótt 192 millió… Tovább olvasom