Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Felesküdött az alkotmányra az új spanyol király

A trónról lemondott I. János Károly király fia csütörtökön tette le az esküt, és várhatón vázolta fel uralkodásának legfőbb célkitűzéseit.

Felesküdött az alkotmányra az új spanyol királyFelesküdött az alkotmányra Spanyolország új uralkodója, VI. Fülöp csütörtökön a madridi parlamentben.

A 46 éves király esküjével megfogadta, hogy eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek.

"Esküszöm, hogy megbízatásomat hűséggel látom el, betartom és betartatom az alkotmányt és a törvényeket, tiszteletben tartom az állampolgárok és az autonóm régiók jogait" - hangoztatta az új uralkodó.

VI. Fülöp előzőleg átvette apjától a fegyveres erők főparancsnoki vállszalagját, amivel megkezdődött a többlépcsős beiktatási ceremóniasorozat. A trónról nemrég lemondott I. János Károly a királyi rezidencián, a Zarzuela palotában tartott ünnepségen adta át a vörös selyemszalagot katonai egyenruhába öltözött fiának.

Fotók

Az ünnepség alatt madridiak több csoportja éltette az új királyt és családját.

Fülöp a ceremóniáktól függetlenül már a nap első percétől királynak számít, miután 76 éves apja előző nap ünnepélyesen aláírta a lemondását lehetővé tévő törvényt.

A 41 éves királyné, Letícia az első uralkodófeleség az országban, aki nem nemesi vérből származik. Idősebbik lányuk, a nyolcéves Eleonóra Európa legfiatalabb trónörököse lett, húga, Zsófia, hétéves.

I. János Károly - aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és némiképp furcsa módon a spanyol demokrácia jelképének számított - közel 40 év uralkodás után, e hónap elején jelentette be lemondását. Fia csütörtökön külön méltatta szerepét "a spanyolok összebékéltetésében".

A király beiktatásához a nap folyamán katonai díszszemle is tartozik. Egyházi formalitások viszont ezúttal nincsenek.

Fotók

Az ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik Madridban. A városban hétezer rendőr vigyáz a rendre, munkájukat felderítő helikopterek is segítik.

Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényeken még a monarchikus rendszert nem pártoló spanyolok közül is sokan jelen vannak, hogy átéljék a történelmi pillanatokat.

Az ünnepi hangulatba mindazonáltal némi keserűséget vegyített, hogy a címet is védő spanyol válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és már nem juthat tovább.

A spanyol sajtó csütörtökön azt írta, hogy az új királytól sok alattvalója új korszak kezdetét is reméli. Sokan tőle várják például, hogy segít megoldást találni a jelentős arányú munkanélküliségre, továbbá az egyes regionális önállósodási törekvések jelentette gondokra.

Spanyolország uralkodója lett VI. FülöpI. János Károly Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után két nappal került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított. A 76 éves uralkodó egészségügyi problémái miatt legyengülve és a botrányokba belefáradva június 2-án, 39 év uralkodása után váratlanul bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az "új generációnak", nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte "a remény új korszakát fogja megnyitni".

I. János Károly szerdán írta alá a lemondását lehetővé tevő törvényt Fülöp herceg és a királyi család, valamint mintegy 160 meghívott jelenlétében a madridi királyi palota Oszloptermében tartott ünnepségen. Szerda éjféltől már fiát illeti meg a trón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazták a melegházasságot legalizáló törvényt Luxemburgban

A jogszabály megteremti az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. Tovább olvasom