Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Félelmetes tempóban terjed az ebola

Egy fertőzött repülővel átjutott Nigériába, ami miatt már az ENSZ szervezetei is aggódnak, rendkívüli tanácskozást hívtak össze.
Rendkívüli tanácskozást fog tartani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) az Ebola-vírus Nyugat-Afrikában megfigyelt terjedése miatt - közölték kedden Montrealban, a repülési szervezet székhelyén.

Az ASKY nevű pánafrikai légitársaság a nap folyamán bejelentette, hogy törli járatait a járvány sújtotta Libéria és Sierra Leone fővárosába, mert az egyik utasa behurcolta a vírust Nigériába. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet főtitkára szerint a történtek cselekvésre késztetik őket. "A járvány eddig nem érintette a polgári repülést, de most már aggódunk" - mondta Raymond Benjamin, hangsúlyozva, hogy gyorsan fognak cselekedni, és konzultálni fognak az Egészségügyi Világszervezettel, hogy milyen ajánlásokat adjanak ki a járvány terjedésének megfékezésére.

Az ENSZ égisze alá tartozó két szervezet közötti tanácskozás helyét és idejét egyelőre nem jelölték meg.

Az amerikai közegészségügyi és járványügyi hatóság, a CDC által közreadott kép egy Ebola-vírusról. A Nyugat-Afrikában 2014. februárban kitört Ebola-járványban eddig 672 halt meg a térségben. (MTI/AP/C
Az amerikai közegészségügyi és járványügyi hatóság, a CDC által közreadott kép egy Ebola-vírusról.
Fotó: MTI/AP/C

Ugyancsak Kanadában közölték, hogy karanténba került egy orvos, aki egy hónapig segédkezett a vírus elleni harcban Libériában. Azaria Marthyman szombaton tért haza, és bár egyelőre nem mutatkoznak rajta a 60-90 százalékban halálos betegség tünetei, karanténban tartják nyugat-kanadai otthonában.

A járványban meghalt már a kór első számú libériai és Sierra Leone-i orvos szakértője, két amerikai - akik közül az egyik szintén orvos - pedig megfertőződött Libériában.

Az Ebola-járvány miatt felfüggesztette tevékenységét kedden a libériai labdarúgó szövetség (LFA), hogy csökkenjen a betegség terjedésének veszélye az országban, ahol a WHO szerint az év eleje óta 129-en vesztették életüket és 249-en fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó kórral. Az LFA azonnali hatállyal, az egész országra kiterjedően rendelte el a labdarúgással kapcsolatos minden esemény és tevékenység felfüggesztését.

Még több pénzt ad a járvány megfékezésére az Európai UnióAz eddig meghirdetett 1,9 millió euró mellé több mint még egyszer ennyi, kétmillió euró támogatás odaítéléséről döntött szerdán az Európai Bizottság az afrikai Ebola-járvány megfékezésére.

A pénzzel az EU a járvány terjedésének megfékezését szeretné elősegíteni, valamint a közvetlenül érintettek azonnali egészségügyi ellátását akarja javítani.

A pénzt, illetve az abból vásárolt eszközöket, gyógyszereket az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Orvosok határok nélkül (Médecins sans frontieres, MSF) nevű civilszervezet és a Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége juttatja majd el az érintett térségbe.

A bizottság emlékeztet arra, hogy az Ebola már mintegy 1200 embert fertőzött meg, és több mint felüket meg is ölte, valamint, hogy a három érintett ország, Guinea, Libéria és Sierra Leone mellett már a nigériai Lagosban is történt egy bizonyítottan az Ebolához köthető haláleset. A brüsszeli testület felidézi, hogy mind a fertőzöttek és áldozatok számát tekintve, mind földrajzi kiterjedését illetően a mostani a legsúlyosabb és legnagyobb Ebola-járvány.

Brüsszel azt is tudatta, hogy bár jelenleg az esetek jellegéből fakadóan kicsi az esélye annak, hogy az Ebola eljusson Európába, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ folyamatosan nyomon követi a fejleményeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország az egyik legellenszenvesebb a románok számára

A románok leginkább Oroszországhoz viszonyulnak a legellenszenvesebben, Magyarország második a… Tovább olvasom