Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Fekete Erdei barangolások: irány a Mercedes múzeum!

Nem messze Bad Liebenztől, Baden-Würtemberg tartomány egyik legnagyobb városában, Stuttgartban látogattuk meg a híres Mercedes múzeumot.


Mercedes múzeum Stuttgart


Előre bocsátom, csak megszállott autósoknak ajánlom, hiszen a hatalmas épület nem szól semmi másról, mint a világ egyik legrégebbi autógyárának múltjáról, jelenéről és nyomokban jövőjéről is.Mercedes múzeum, Stuttgart. Képek: Turbók Attila.

A múzeum látogatása 8 euróba kerül, ezért a látogató kap egy drót nélküli fülhallgatót és egy audióközpontot, melyben szinte minden autó előtt ismertetőt lehet hallgatni egy gomb megnyomásával.

Sajnos, a magyar nyelvet még nem vették fel a listára, így németül hallgattuk az előadásokat. Írásban ennél többet nem nagyon lehet hozzátenni a múzeumhoz. A továbbiakban beszéljenek a képek.

Látogatás Pforzheimben 1.

A Bad Liebenzelli napok egyikén a szomszédos nagyvárost, Pforzheimet is volt szerencsém meglátogatni. A Rábaközzel kapcsolatos érdekesség az, hogy a Beledben és Kapuváron is üzemet működtető Proverthának itt az anyagyára.

Interjú a polgármesterrel

Bad Liebenzell a tavalyi évben vette fel a kapcsolatot Kapuvárral, testvérvárosi forma kiépítése céljából. Azt követően több rábaközi delegáció járt már a Fekete Erdei kisvárosban és liebenzelliek is meglátogatták Kapuvárt, épp a várossá avatás negyvenedik évfordulója alkalmából. Liebenzelli látogatásom egyik napján Volker Bäuerle polgármester interjút adott a Kisalföldnek, melyet teljes terjedelemben a napilap egy későbbi száma közöl.Bad Liebenzell polgármestere hangsúlyozta, mindkét település érdeke a kapcsolatok mielőbbi elmélyítése, ahol Kapuvár és Bad Liebenzell is kölcsönösen előnyös tapasztalataikat osztja meg egymással.Mindemellett maga a város és annak történelme is érdekes. A helyiek szerint a Második Világháború egyik utolsó nagy bombázását szenvedte el a város, ami azelőtt Európa egyik ékszergyártó központja volt (magyarországi aranyat dolgoztak fel). A pforzheimiek úgy mondják, Churchill bosszúja volt London német bombázásáért Pforzheim bombázása. Az angol repülők szinte porig rombolták a várost a háború utolsó hónapjaiban, 1945 februárjában. A települést természetesen újjáépítették, ám az egykori, régi épületekből már csak hírmondó maradt. Vendéglátóim elbeszélése szerint még a hetvenes évek elején is voltak bombakráterek a városban. Az újjáépítés során a törmeléket egy már meglévő dombra hordták. A műtárgy azóta a város egyik turisztikai célpontja lett. A dombról belátni egész Pforzheimet.
Még egy érdekesség: A város központjában van egy gyermekszobor, az itteniek „seckel"-nek hívják, ami a szlengben csavargót jelent. A szobor a háború utáni gyermekeket szimbolizálja, akik nagyszüleik ruhájában csavarogtak a lebombázott városban. A pforzheimieket is „seckel"-nek becézik a környéken, egy régi történetből kifolyólag. Az 1800-as években a Fekete Erdőből Hollandiába, a hajóépítéshez úsztatták a fát. Ha sikeres lett az üzlet, akkor a faúsztatók a keresetüket egy pénztartó ővbe, a „seckel"-be rejtették. Ha a kereskedő minden pénzét hazahozta, akkor sikeres embernek, „Seckelnek" mondták. Ha felét elitta útközben, akkor „halbseckel"-nek becézte a köznép a kereskedőt. Napjainkban a „seckel" kifejezés a normális emberek becézése, a félnótásokat „halbseckel"-nek mondják.

Galéria kép


Első pforzheimi látogatásunk alkalmával elutaztunk a szomszédos kistelepülésre, Bauschlottra. A falu érdekessége, hogy itt áll az ’56-os magyar emlékmű, melyet a Szalay család ajándékozott a falunak. A környéken élő magyarok évről évre megkoszorúzzák az emlékművet, melynél a soproni határzár egy darabját is kiállították. A környéken sok magyar él, a német-magyar baráti társaságban pezsgő közélet zajlik. Vendéglátóim szerint egykor működött a környéken egy magyar gimnázium is, ahova az ’56-os emigrált fiatalok jártak. Az iskola később München mellé költözött, majd a rossznyelvek szerint magyar politikai behatásra nemrég meg is szűnt.

Szórakozás

Bad-Liebenzelli tartózkodásom egyik estéjén a szomszédos kistelepülésre vittek el vendéglátóim, ahol egy szerb család által működtetett étterembe mentünk. Itt először sportprogramra voltunk hivatalosak. A játék valahol a magyarországi teke és a bowling között helyezkedik el. Kilenc bábuval játsszák, de a golyók mérete sem egységes. Van köztük kétlyukú, a bowling golyóhoz hasonló, de annál kisebb és van a tekegolyónál kisebb, lyuk nélküli golyó is. A szabályok valami egészen elképesztően bonyolultak, egy normál menet négyfajta teljesen különálló versenyből áll. Egyáltalán nem hasonlít sem a hazai teke, sem a bowling szabályaira.

Nincs benne sem tartolás, sem semmi hasonló szabály, viszont élvezetes és nagy hangsúlyt kap benne a résztvevők közti együttműködés.
A sportot követően a szerb konyha rejtelmeibe vezettek be bennünket vendéglátóink. A magyar és német fül számára ismeretlen nevű ételek nagyon finomak voltak, annyi azonban hozzá teendő, hogy a húsok közel sincsenek annyira fűszerezve mint Magyarországon és a német szokásokkal ellentétben szószt sem adnak hozzá. Néhányan a „Pola" nevű étket ettük, amihez erős paprika krémet adtak. A hús mellé a mi sült krumplinkhoz hasonló kísérőt és egy paprikás rizst adtak, utóbbi azonban nem volt erős.

A vacsorához a Németországban nemzeti italnak számító búzasört ittunk, amiből itt számlálatlan fajtát gyártanak.

Burg Liebenzell

A völgyben fekvő fürdővárost körülöleli a Fekete Erdő. Ennek egyik tisztásán fekszik a Burg Liebenzell. A vár szinte fölé magasodik a kisvárosnak, ahonnan gyalog – kiépített úton – valamivel több mint fél óra alatt elérhető a vár. Az út az erdőn keresztül vezet, itt igazán megtekinthető az őszi Fekete Erdő, a maga sok – sok színével. A gyaloglás megéri, ilyen közelről csodálatos az erdő.


Burg Liebenzell. Fotók: Turbók Attila.

A várban érdemes felmászni a toronyba, ahonnan csodálatos a kilátás a városra. A toronyban több érdekesség is megfigyelhető. Ezek közül az egyik az egykori wc kialakítása. A toronyba vezető lépcső mellett a vár urai egy ülőkét alakítottak ki, melyből nemes egyszerűséggel a torony aljába végezték dolgukat a várbéliek.

Róluk egy mendemonda is kering a városban, úgy mesélik, a vár urai egyszerűen lehajigálták a toronyból azt a helyi hölgyet, aki nem tetszett nekik. Az esetlegesen hasonló elképzeléseknek napjainkban kialakított rács szab gátat.

Vendéglátás

Bad Liebenzell és környéke – fürdőváros lévén – bővelkedik vendéglátó helyekben, ha nem is a magyarországihoz hasonló sűrűséggel. A hazai köznyelvben használatos kiskocsmák teljes mértékben ismeretlenek, itt jobbára a meleg ételt is felszolgáló vendéglő az uralkodó.

Ebből sincs annyi, amennyit a hazai települések produkálnak, viszont ezek a helyek mindig egy-egy család üzemeltetésében vannak. Sok a településen kívüli, kimondottan a belföldi turizmusra alapozó vendéglő.

Vendéglátóim jóvoltából volt szerencsém egy ilyenben vacsorázni. Itt az árak már egy kicsit magasabbak a hazai áraknál, ám a feltételek egészen mások. A meglátogatott vendéglő a Fekete Erdő egyik átvezető útja mellett fekszik, egy kisebb folyó partján. Utóbbi lényeges momentum, hiszen a frissen kifogott pisztrángot akár abban a pillanatban fel is tálalják.

Fekete Erdei barangolások - Bad Liebenzell vonzereje - vendéglátás (Galéria: Turbók Attila)


Az étterem saját édes- és sós vizű medencével rendelkezik, amiben az élő halat tárolják, felszolgálásig. Az erdő mellett lévén komoly vadhús készletet is felhalmoztak. Az étlapon ezek a kínálat nagy részét le is fedik. Maga az étterem nem túl nagy, három termében talán tizenöt asztalnál lehet étkezni. A kiszolgálás csendes és visszafogott, az étel elkészültéig az étterem kiállított festményeiben és szobraiban lehet gyönyörködni.

A vacsorához kérés nélkül aperitifet és előételt szolgálnak fel, a teríték a legkényesebb ízlést is kielégíti. A röviditalok helyi specialitások, jobbára a magyar gyümölcspálinkához hasonlóak, ám nem annyira erősek. A bort kicsit távolabbról hozzák, Fekete Erdőben nem jellemző a szőlőtermelés.

Piac évente kétszer

Bad Liebenzell mint fürdőváros, leginkább kiterjedt szolgáltatásairól híres, ám a magyarokhoz hasonlóan a németek is szeretnek vásárolni, az áruk között böngészni.

Ebbéli szokásukat német alapossággal szervezték meg. A multik jelenléte csak a nagyobb városokban jellemző, itt a környéken ez elsősorban Stuttgartot jelenti. A német szemmel kisebb településeken elszórtan egy-egy Lidl, vagy hasonló áruház épült, ám a napi bevásárlásokat jobbára kisebb boltokban intézik.


Fotó: Turbók Attila
Fotó: Turbók Attila


Bad Liebenzell mellett Calw a bevásárlás egyik helyszíne. A település az itteni térség központja, magyarul kistérségi központnak neveznénk, itt Landkreis-nek hívják. A város évente kétszer ad helyet a piacnak, ahol azonban nem bóvlit árulnak, bőrkereskedők, edényárusok és cipősök ütik fel tanyáikat, de édességet és helyi készítésű használati tárgyakat lehet vásárolni.

A helyiek hozzáállása nagyon jellemző, a piacot egyfajta közösségi térnek fogják fel, ahol nem csak a vásárlással, hanem beszélgetéssel is töltik idejüket. Az árusok egy része török nemzetiségű, másik felük hazai.


Fotó: Turbók Attila
Fotó: Turbók Attila


Nagyon közvetlenek, nagyon udvariasak, akkor is elbeszélgetnek a vásárlókkal, ha az éppen nem vesz semmit. A standok között kis asztalokon nagyon sok kóstolni valót raknak ki, ami – ellentétben a hazai szokásokkal – nem fogy el három perc alatt, mindenki csak éppen megkóstolja az oda kirakott mustárt, mézet, süteményt vagy éppen édességet, de láttam kitéve borokat is.

Az évi kétszeri kirakodáson kívül a városban a kereskedelem a helyi egységekre „korlátozódik". A piac tovább vonul más településekre, ahol szintén hasonló sűrűséggel ütik fel tanyáikat az árusok.
Bad Liebenzell vonzereje

A komplexum reggel fél kilenctől este kilencig tart nyitva, ahol a szaunától, a gőzkabinon át több medencéig minden megtalálható.

A kapuvári termálfürdőhöz képest hidegebb a medencék vize, nem is képvisel olyan gyógyászati erőt, ez mellett azonban az egészséges életmódra helyezik a hangsúlyt. A komplexum egyik felében komplett szauna központ található, a másik szárny emeletén egy nagy úszómedence és két kisebb medence várja a fürdőket.

Fekete Erdei barangolások - Bad Liebenzell vonzereje - Fotó: Turbók Attila
A szabadban is van egy medence, itt különböző vízmasszázsokat lehet kipróbálni. Az egész épületben megdöbbentő tisztaság és csend van, utóbbira több helyen fel is hívják a figyelmet. Két dolog mindenképpen feltűnő. Az első, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Bad Liebenzellben is megdöbbentő mennyiségű orosz turista van, a termálban minden második fürdőző orosz.

A másik érdekesség az, hogy átszámítva minden ár megegyezik a magyarországi árakkal az mellett, hogy a német fizetések többszörösei a magyarnak.

Fekete Erdei barangolások - Bad Liebenzell

Bad Liebenzell a Fekete Erdő egyik festői szépségű völgyében, Baden-Württemberg tartomány Calw kistérségében fekszik.

A párezer lakosú kisváros a térség egyik idegenforgalmi központja, nyaranta megtöbbszöröződik lakossága az ide érkező turistákkal. Legfőbb vonzereje a kiépített termálfürdő, ám sokan látogatják a környező erdőket, a liebenzelli „lovagvárat" is.

Egész évben jelentős belföldi turizmussal dicsekedhet a városka (német szemmel városKA), a környező nagy- és kisebb városok lakosai előszeretettel látogatják a termál mellett a szabadidős programoknak helyet adó központi rendezvényparkot is.


Fekete Erdei barangolások - Bad Liebenzell - Fotó: Turbók Attila

A városban stílusosan keveredik a múlt és a jelen, a hagyományos német építészet jól megfér a modern, funkcionális építmények mellett. Hagyományaikat nem csak a szépen karban tartott épületekben őrzik, nyaranta szinte minden hét végén valamilyen fesztivál van a nagy kiterjedésű parkban. A már napjainkban is jelentős turizmust partnerkapcsolatok erősítésével fejlesztik. A már évek óta meglévő franciaországi testvérváros, Villaines La Juel mellé tavaly felvették a kapcsolatot Kapuvárral is, melyből gyümölcsöző együttműködés bontakozik ki.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2009. november 08. 19:50
  „"HA" en jol tudom,itt ebben a muzeumban lathato Hitler nyitott Mercedese is!!”
 • 2. jánosi 2009. november 02. 21:23
  „Mégiscsak kár volt becsukni a Lipótot ..........”
 • 1. info2009* 2009. november 02. 12:15
  „Az amerikai hadsereg a Fekete-Erdo teruleterol terjesztette a mergezett kullancsokat, amit mi is elvezhetunk.
  Ha Sopron tele van kullancsokkal es mergezett kullancsokkal, akkor a Fekete-Erdo videke Europa legfertozottebb terulete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juncker: a fal leomlása nem a kapitalizmus korlátlan győzelme volt

A berlini fal két évtizeddel ezelőtti leomlása nem jelentette a kapitalizmus korlátlan győzelmét a… Tovább olvasom