Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Fehér elefántra bukkantak Mianmarban

Fehér elefántra bukkantak Mianmar északnyugati részében az őserdőben: a kormányzó katonai rezsim máris kedvező jelnek tekinti az esetet a novemberben esedékes választás előtt.

A helyi sajtó hétvégi közlése szerint az albínó állatot rögvest be is fogták.
A túlnyomórészt buddhista Mianmarban - korábbi nevén Burmában - a fehér elefántot misztikus és hatalommal bíró állatnak tartják, amelynek felbukkanása hatással lehet az ország irányítóira. Az 1962 óta uralmon lévő katonai junta vezetői jó szerencséjük megtartása érdekében kifejezetten támogatják a ritka példányok felkutatását, és az évek során nemcsak a hadsereget, hanem még a parasztokat is mozgósították, hogy "önkéntes munka keretében" vegyenek részt a jó ómennek számító állatok felhajtásában.

A fehér elefántot "a szerencse és a jólét" hordozójaként egykor Sziám uralkodói ajándékozták leghűségesebb alattvalóiknak. A mostani esetről beszámoló sajtó által idézett szerzetesek úgy tartják, hogy az albínó elefántok csak ott bukkannak fel, ahol az "uralkodók igazságosak".
Mindenesetre már nyáron is felröppentek olyan hírek, hogy fehér elefántot láttak, akkor az ország keleti részében. 2001-ben, amikor ugyancsak befogtak egy ilyen óriást, a sajtó egyenesen "az állam békéjének és prosperitásának jeleként" értékelte az állatot, sőt a virágzó jövő ritka "hírnökét" még az akkori miniszterelnöknek, Khin Nyuntnak is bemutatták heves üdvrivalgások közepette. Igaz, négy évvel később a tábornokot elmozdították kormányfői tisztségéből, és az akkori "szerencsehozó" fehér elefánt lassan feledésbe merült.

Az albinizmus genetikai eredetű rendellenesség, amely rendkívül ritka a vadon élő állatoknál. Az albínó példányok szervezete nem termeli a melanin nevű festékanyagot, amely a szőr, bőr és szem színéért felelős.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. szeptember 27. 06:45
    „Lehet, hogy ezt húzták ki a meszesgödörből?”
  • 1. CsabaKiraly 2010. szeptember 26. 23:39
    „Na ezt is megeszik elobb-utobb :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák kitoloncolása

Egy építészhallgatókból álló egyesület az észak-franciaországi Lille-ben apró faházakat épít… Tovább olvasom