Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Farkasok fekete napja Svédországban

Már az első napon, szombaton húsz farkast ejtettek el vadászok Svédországban, miután a környezetvédelmi hatóságok kiadták az első kilövési engedélyeket a 45 éve első farkasvadászati idényben.
A svéd parlament tavaly ősszel megszavazta, hogy 20 falkában, illetve 210 példányban korlátozzák a svédországi farkaspopulációt, amely egyre népszerűtlenebb a lakosság körében a jószág elleni támadások miatt. Január 2. és február 15. között összesen 27 ragadozó kilövésére van törvényes lehetőség, ami mintegy 10 százalékos ritkítást jelent.

A 2005 évi 150 példánnyal szemben jelenleg 182-217 farkas lehet Svédországban hatósági becslés szerint. A svéd környezetvédelmi hivatal, a Naturvaardsverket szerint mindenekelőtt azért szükséges a farkasállomány limitálására, hogy "növekedjék az állat elfogadottsága a lakosság körében". Mivel nincs természetes ellenségük, a farkasok szinte akadálytalanul szaporodnak, egyre gyakrabban ejtenek el a háziállatokat és már a városok szélén is kezdenek feltünedezni.

Svédországban az 1970-es években kipusztult a farkasok, és az 1980-90-es években honosodtak meg újra, főként finnországi és oroszországi állatok bevándorlásának köszönhetően. A környezetvédelmi minisztérium szerint az állomány megújításra szorul, mivel a teljes jelenlegi populáció mindössze három példányra vezethető vissza, ami beltenyészethez és az állomány fennmaradását hosszabb távon fenyegető genetikai betegségekhez vezetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új év új élet Németországban is

A németek 42 százaléka határozta el, hogy új életet kezd az új évben - tűnt ki egy vasárnap… Tovább olvasom