Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fal a romatelep és a falu között

Kétméteres falat húztak az elmúlt hetekben a kelet-szlovákiai Osztrópatakon az önkormányzat kezdeményezésére a romatelep és a község közé.

A kisszebeni (Sabinov) járásban lévő falu 1500 lakosának több mint fele roma, utóbbiak túlnyomó többsége a romatelepen lakik. A falat a helyiek azért emelték, mert szerintük az állam nem tudja őket megvédeni a rablásokkal szemben. A helyi romák felháborodtak - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A község nem roma lakosai azt állítják, hogy a lopások miatt pokol az életük, s mindegyikük helyesli a fal felhúzását. „Itt nem lehet élni. Próbálja ki, és meglátja" – mondta egy nyugdíjas korú helyi lakos a Sme című szlovák napilap tudósítójának. „Semmit se ültethetünk a kertbe, mindent ellopnak" – tette hozzá az idős hölgy.

A község vezetése szerint a két méter magas és 150 méter hosszú betonfal helyén korábban is kerítés volt, ám azt időközben a romák szétszedték. A fal 13 ezer euróba került.

Kedden Osztrópatakon járt Ludovít Galbavy roma kormánybiztos, aki a falu vezetőivel és az érintettekkel is tárgyalt. Úgy véli, a fal megépítése törvénysértő lehet. Ezzel nem értenek egyet a község képviselői. A politikusok álláspontja sem egységes az üggyel kapcsolatban. Stefan Kuzma, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) képviselője – aki maga is az Eperjesi régióból származik – megértően nyilatkozott az építménnyel kapcsolatban.

„A betonfal az emberek kétségbeesésének bizonyítéka, nem tudnak védekezni, és az állam sem képes őket megvédeni" – mondta Kuzma. Iveta Radicová, az SDKU alelnöke, volt szociális ügyi miniszter szerint viszont ez nem megoldás.

Berényi József (Magyar Koalíció Pártja), a parlament emberjogi bizottságának elnöke az Új Szónak nyilatkozva elmondta: „Az ilyen ügyeket óvatosan kell kezelni, mert fennáll a diszkrimináció lehetősége".
Az osztrópataki romák úgy vélik: nem falat, hanem szociális lakásokat kellene építeni, mivel nincs hol lakniuk. A község vezetése szerint, ha rendeződnek a lakásépítésre kijelölt területek ingatlanjogi kérdései, a falu nem fog akadályokat gördíteni a lakásépítés elé.

Néhány éve a csehországi Ústí nad Labemben húztak falat a romatelep és a város közé, melyet azonban az Európai Unió nyomására később le kellett bontani.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. lagarder 2009. november 27. 15:06
  „incanto
  Amit itt irkalsz mar Maria Terezia is megprobalta es mire ment vele?
  Amugy nincsenek a romak sem szellemileg elmaradottabbak,csak a tarsadalom neveli azza oket hogy nem engedi integralodni.Mit szolnatok ha a ti gyereketek az elsot mar a kisegitoben kezdene?Vagy ha nem olyan osztalyzatot kapna ,ami a tudasanak megfelelo.Sajnos az altalanos iskolaban is a romak elvannak nyomva.
  Hiaba igyekeznek,tanulnak ,gyengebb osztalyzatot kapnak a magyar tanulonal,amivel az egesz eletuk megpecsetelodik,mert gyenge tanulmanyi atlaggal nincs eselyuk,hogy tovabb tanuljanak.Azert kellene mar az iskolaban egyenloen banni veluk,hogy adjunk nekik eselyt arra hatha tovabb tanulnanak,es nem a bunozesre kenyszeriteni.”
 • 40. Túrabakancs 2009. október 22. 13:03
  „incanto!
  Itt a lényeg amit írtál, ezt kellene bevezetni:
  "...Én régóta azt vallom, hogy csak annak adjunk szavazati jogot, aki adót fizet. ..."
  Csak a sok ingyenélő fajvédő valószínűleg kiakadna.”
 • 39. incanto 2009. október 22. 11:26
  „A cigány nép kultúrája nagyon messze van az európainak népekétől. Saját közegükben szépen eléldegélnének egymás között, hiba volt őket letelepíteni. Sajnos sok a rokonságból született gyerek közöttük, akik emiatt szellemileg visszamaradottak, hiába is akarnánk őket tanítani. Az értelmesebbje meg család támogatásának, ösztönzésének híján nem tanul tovább, így esélyük sincs munkára.
  Röviden ezek a sikertelen integráció okai.
  Megoldások?
  - Tiltani a rokonok közötti szexuális aktust, hogy ne szülessenek retardált utódok. Hogyan?
  - Kiszakítani a családokból az értelmes gyerekeket, hogy európai módon szocializálódjanak. Ez emberi jogokat sértene, és vajon ki nevelné őket. Az állami nevelőintézetek alkalmatlanok a feladatra.

  Egyedüli megélhetésnek az állami segélyt tekintik, és ehhez csak sok gyereket kell szülni, az meg megy nekik.
  Tisztán látszik, hogy ha 2 gyerek felett nem járna plusz támogatás, nem is szaporodnának ilyen tempóban, mert csak a szegénységüket mélyítenék. Így viszont a dolgozó magyar embernek jelentenek egyre több plusz terhet, cserébe a politikusoknak egyre szélesebb, és könnyen befolyásolható szavazótábort!

  Én régóta azt vallom, hogy csak annak adjunk szavazati jogot, aki adót fizet. Mert a kormány az adóbevételek újraelosztását végzi, nem normális, hogy az általunk eltartottak döntenek helyettünk húsbavágó kérdésekben.”
 • 38. imre1964 2009. október 22. 11:12
  „Mindig törlik a hozzászólásom hol a demokrácia ????
  Ja arrol megfeledkeztem hogy Magyarországon nincs”
 • 37. Túrabakancs 2009. október 22. 10:38
  „Emlékszem hogy a Fidesz érában az árvíznél sok roma fel volt háborodva, mivel a vályogházuk
  helyett téglaházakat kaptak! / árvíz/ A nemnormálisak! Volt olyan, aki a parketta minőségével nem volt
  megelégedve, sőt nemtetszésének hangot is adott a riporterek előtt. Gondolom nem volt annak a
  parkettának a hőértékével kibékülve... Ezek után segítsen rajtuk a H1N1... mutálódva...”
 • 36. Roben 2009. október 22. 09:58
  „Igazatok van,hogy ebben az országban támogatják a lopást és a legaljasabb élösködö életmodot.Undorito,már mindent visznek ami mozdithato!elég!!rendet akarok ebben az országban,vagy ha nem lesz az,el fogok innen költözni!!!Ne aljasuljon a magyar a cigány szintjére,sok helyen mégis ez történik,mert a panelokban az a menő!!”
 • 35. ggg 2009. október 22. 08:02
  „Eva-
  ajánlom figyelmedbe az alábbi témákat is:
  mennyibe került a magyaroknak a rendszerváltás?
  mennyibe került a magyaroknak a cigányság a rendszerváltás óta?
  mennyibe került a zsidók "kárpótlása" a magyaroknak a rendszerváltás óta?
  mit kaptak a magyarok a rendszerváltás óta?”
 • 34. ggg 2009. október 22. 07:58
  „Eva-
  nem kell a liberális maszlag!”
 • 33. Eva- 2009. október 22. 07:58
  „http://www.168ora.hu/itthon/mennyibe-kerult-a-ciganysagnak-a-rendszervaltas-45343.html”
 • 32. Eva- 2009. október 22. 07:28
  „Sajnos ez várható volt:!

  És akkor most mi van a falon túl?!

  Egymást fogják enni?!
  Segélyt kapnak?!
  Munkát kapnak?!
  Felvilágosító segítséget kapnak?

  Vagy hogyyan védi őket a többségi társadalom?!
  ÖNmaguktól?
  Saját magától?

  A fal csan konzervál állapotot.”
 • 31. csigaZ 2009. október 21. 22:40
  „Ezek a romák csak követelni tudnak.Hiába kapnak lakást úgyis szétszedik és sírnak, hogy nem tudnak hol lakni.
  Ezek az európai ..... már ki lettek űzve konténerekbe. Ingyen és bérmentve.
  Ezeknek semmi sem elég csak zúgolódnak és keverik a szart.

  <moderálva...>”
 • 30. Udvaros 2009. október 21. 20:56
  „Ezek ott is várják, hogy lakást kapjanak. Tesznek is érte, csak a normálisnak az nem jó.
  Nem fal kellett volna oda...”
 • 29. samu49 2009. október 21. 20:12
  „Azok már tudnak valamit!!-helyeselni tudom tettüket.Még javasolni tudnám az aknazárat és a magasfeszültséget a kitolakodókkal szemben.”
 • 28. Szilágyi_Zsolt 2009. október 21. 19:00
  „Egyébként az említett oldalon kép is van.

  http://mno.hu/portal/670304?answerID=5088&mehet=mehet

  Nem rossz fal, csak kicsit hiányos. Még a szögesdrótot hiányolom a tetejéről, a német juhászokat a tövéből, az őrtornyokat a két végéről, az aknamezőt az oldaláról, meg persze a lényeget, amit sajnos nem írhatok le, mert gyűlöletkeltő és uszító lenne, amit pedig a hozzászólás-szabályzat szerint el kell utasítanom. :)”
 • 27. Szilágyi_Zsolt 2009. október 21. 18:59
  „"Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten." avagy "All in all it´s just another brick in the wall." :D

  Még hogy romatelep! Az jó magyar nyelven cigánytelep volt mindig is, amíg az a bölényhangú, rozmárbajszú miskakancsó ki nem találta a megélhetési bűnözés fogalmát... azzal egyidőben kezdődött ez a nyavalyás polkorrekt romázás, amelyből már nem kevesünknek van elege.
  Csodálom, hogy a Kisalföld csak ma harapott rá a témára, a Magyar Nemzet Online-on már vagy 5 napja lecsengett ez a hír. Amelyből egyébként a kedvenc mondatom az "A helyi romák felháborodtak" - létezik egyáltalán olyan eset, amikor nem ezek vannak felháborodva, ha a fagyi visszanyal? Hogyne, tudom, az ottani "romák" valamennyien szorgos kétkezi földművelők, gyári munkások, akik arcuk verítékével eszik kenyerüket, az úgynevezett "nem roma lakosság" meg egytől egyig rasszista. Csak tudnám, hogy hol is találkoztam már ezzel a képlettel?”
 • 26. jánosi 2009. október 21. 17:02
  „25.-nek
  Mert átmásznak a falon ....”
 • 25. gamergabor 2009. október 21. 15:24
  „ide fal meg fegyveres őrök kellenének!”
 • 24. Jandex 2009. október 21. 15:07
  „Nekem nem fognak lakást építeni???Én miért építenék nekik,különben is ez már a 60-as70-es években sem jött be!!!Akkor legalább olyan falat építsünk köréjük aminek a két vége összeér a tetején meg mozgás érzékelős géppuskák vannak! :)))))))))”
 • 23. mnészilvi 2009. október 21. 14:55
  „A falakat a holdra kellene húzni és oda telepíteni az összes " ODAVALÓT"!!! Igenis kellenek a falak!”
 • 22. Túrabakancs 2009. október 21. 14:45
  „ggg! /21/
  Amiatt van ez, mert a Magyarországon lévő másik kisebbség így akarja önös érdekei miatt. Eddig azt hitték az emberek, hogy hülyék irányítanak minket emiatt nem tud az ország kivergődni az adósság és egyéb
  csapdákból, de mindenkit felvilágosítanék. Ebben az országban tudatos népírtás folyik, és azok rasszistáznak minket, akik végett ez rétrejöhetett. Mivel nem gépfegyverekkel irtanak minket hanem az íróasztal mögül tollakkal, emiatt nem "olyan nagy" a bűnük. Azokban az országokban ahol a népük irányt
  elkötelezett hazaszerető politikusok vezetnek, ott nem lehetne olyan anomáliákat észlelni mint
  nálunk. Befogadtunk több kisebbséget, erre hátbatámadnak minket, ennek kell minél hamarabb véget
  vetni, természetesen jogi úton. A hazaárulás jelzőt újra elő kell venni és alkalmazni az erre irányuló
  büntetési tételeket. Ismétlem, szigorúan jogi keretek között!!!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen autózott drogosan vezető barátjáért

"Házhoz ment" a rendőröknek egy ittas vezető: részegen hajtott a rendőrségre barátjáért, akit meg… Tovább olvasom