Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ezért nem fizetnek váltságdíjat az amerikai túszokért

Obama szerint a legnehezebb feladatok közé tartozik személyesen közölni az érintett családokkal, hogy az Egyesült Államok nem fizet váltságdíjat a túszejtőknek.
Barack Obama elmondta, hogy a 26 éves segédmunkás, Kayla Jane Mueller egyike volt azoknak a foglyoknak, akiket amerikai kommandósok tavaly nyáron sikertelenül próbáltak meg kiszabadítani. A nőt az Iszlám Állam terroristái ejtették túszul, halálhírét a hét elején erősítették meg hivatalosan.

Az elnök azt mondta, hogy megtört szívvel értesült a fiatal nő haláláról, és elutasította azt a feltevést, hogy az amerikai kormány nem tett meg mindent a kiszabadításáért.

"Hatalmas erőforrásokat szenteltünk (...) mindig hatalmas erőforrásokat szentelünk a foglyok vagy túszok kiszabadítására bárhol is legyenek a világon" – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a Delta Force kommandós egység általa elrendelt észak-szíriai mentőakciója talán egy-két napot késett.

Az Egyesült Államok több európai országtól, így Franciaországtól, Németországtól és Olaszországtól eltérően elzárkózik attól, hogy váltságdíjat fizessen elrabolt állampolgáraiért. A hivatalos indoklás szerint ennek célja az, hogy visszatartsa azokat a túszejtőket, akik alapvetően pénzt akarnak.

Az Iszlám Állam tagjainak és a hasonlóan ideológiai alapokon tevékenykedő terroristáknak a nyilvánosság elé tárt gyilkosságai azonban nyomás alá helyezték a Fehér Házat, és Obama elnök elrendelte a hivatalos álláspont felülvizsgálatát.

Az elnök ugyanakkor egyértelműen leszögezte: "Az egyetlen dolog, amely mellett kitartunk, az az a politika, hogy nem fizetünk váltságdíjat egy olyan szervezetnek, mint az Iszlám Állam. Ennek az az oka, hogy ha egyszer elkezdenénk így eljárni, akkor ártatlan emberek lemészárlását finanszíroznánk, és megerősítenénk a terroristák szervezetét, ráadásul még érdekesebb célpontokká tennénk az amerikaiakat a jövő emberrablásai számára" – magyarázta.

Obama azt mondta, megérti, hogy a túszok családjai nehezen tudják elfogadni ezt az alapelvet.

"A legnehezebb feladataim közé tartozik, hogy beszéljek a szülőkkel, akik érthető módon minden szükséges eszközzel szeretnék elérni, hogy gyermekeik biztonságba kerüljenek. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, kivéve azt, hogy ösztönözzük az amerikaiak jövőbeni elfogását" – jelentette ki az elnök.

A CNN hírtelevízió szerint két amerikai túsz lehet most Szíriában, de feltehetően nem az Iszlám Állam fogságában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazudott a háborús történeteiről, kirúgták a tévést

Az amerikai műsorvezető valótlanul állította, hogy az iraki háborúban benne ült egy olyan… Tovább olvasom