Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Exit poll: Tőkés és az RMDSZ jelöltek is bejutottak az EP-be

A demokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok vezetnek a romániai EP-választásokon az exit-poll szerint. Ugyanezen felmérések szerint az RMDSZ és Tőkés egyaránt átlépte a bejutási küszöböt. Az ezzel egyidőben rendezett népszavazás azonban érvénytelen maradt.
A Realitatea hírtelevízió által az urnazárás után közzétett exit-poll adatok szerint a Demokrata Párt (PD) 31,5, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 15,6 százalékot ért el.

Érvénytelen az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, amelyet vasárnap rendeztek Romániában az európai parlamenti választásokkal egy időben, mivel a részvételi arány nem érte el az alkotmányban előírt küszöböt.

Utánuk következi a sorban a Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,9, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2, az Új Generáció Pártja (PNG) 4,6, Tőkés László független jelölt 3,7, a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,4, valamint a Konzervatív Párt (PC) 2,4 százalékkal.

A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 1,6, a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt 1,3, a Romák Pártja és a Zöld Párt pedig külön-külön 0,9 százalékot szerzett.

Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Marosvásárhelyen azt követően, hogy közzétették az exit poll eredményeket. Markó kijelentette: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak. A politikus megköszönte azoknak a romániai magyaroknak, akik a szövetségre szavaztak. Markó sok sikert kívánt Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben (EP), és azt, hogy valósítsa meg a választási kampányban vállalt terveit. Hozzátette: az biztos, hogy amit az RMDSZ ígért, azt teljesíti is fogja.

Egyértelműen az erdélyi magyarság közös győzelméről van szó - mondta az exit poll közzétételét követően Tőkés László, aki javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A horvát kormánypárt áll nyerésre

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a vasárnapi horvátországi választásokat a… Tovább olvasom