Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Exhumálták a srebrenicai mészárlás áldozatait

Bosznia-Hercegovina - Feltárták a törvényszéki szakértők azt a tömegsírt, amelyet nemrég fedeztek fel Bosznia-Hercegovinában - közölte a helyi ügyészség kedden. A környéken talált gödrök a srebrenicai mészárlás áldozatait rejtik.
A boszniai törvényszéki nyomozók megkezdték a holttestek kiemelését abból a tömegsírból, amelyet csak nemrég fedeztek fel Kamenica mellett. A település határában eddig 12 gödröt tártak fel, amelyekbe több száz kivégzett ember földi maradványait rejtették el 1995-ben, a srebrenicai vérengzés után. "12 csontvázat és 26 más, emberi csontot exhumáltunk eddig az újonnan felfedezett tömegsírból" - mondta Jasna Subotic, a tuzlai ügyészi hivatal szóvivőnője. A szerbiai határhoz közeli Kamenicát annak idején főként muszlimok lakták, de a háborúban teljesen elnéptelenedett.

A település határában eddig megtalált tucatnyi tömegsírból eddig több száz emberi maradvány került elő. Srebrenica a második világháború utáni Európa legszörnyűbb népirtásának helyszíne volt. A boszniai városba bevonuló szerb csapatok 8000 fegyvertelen férfit és fiút gyűjtöttek össze, majd végeztek ki.

Az eddig fellelt 70 tömegsírba temetett holttestek közül több mint 5600-at sikerült DNS-teszt segítségével azonosítaniuk a szakembereknek. A srebrenicai vérengzés egyik fő felelősének tartott Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök néhány hónapja került a hágai nemzetközi törvényszék elé, míg a mészárlás első számú végrehajtója, Ratko Mladics még mindig szökésben van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orosz-grúz konfliktusnak még nincs vége?

Tbiliszi attól tart, hogy az orosz-grúz konfliktusnak még nincs vége. Erről tájékoztatta kedden… Tovább olvasom