Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Évi 199 ezer eurót bukhat lemondáa esetén a német szövetségi elnök

Évi 199 ezer euró ellátmánytól esne el a német szövetségi elnök, ha lemondásra kényszerülne vitatott lakásvásárlási hitele miatt.
Évi 199 ezer euró (mintegy 60 millió forint) ellátmánytól esne el a német szövetségi elnök, ha lemondásra kényszerülne vitatott lakásvásárlási hitele és üzletember barátaitól elfogadott különböző szívességek következtében - írta hétfőn a Die Welt.

A német konzervatív újság idéz a Bundestag tudományos szolgálatának dokumentumából, amelyből kitűnik, hogy a mandátumuk lejárta előtt hivatalból távozó államfőknek csak akkor jár "tiszteletdíj" - amelynek összege jelenleg évi 199 ezer euró -, ha politikai vagy egészségi okból mondanak le. A többoldalas tanulmány alaposan körüljárja, mi értendő "politikai ok" alatt, és arra a következtetésre jut: "az államfő magántermészetű viselkedésére visszavezethető okok nem képeznek olyan alapot, amely politikainak minősül" a szövetségi elnökök nyugellátását szabályozó törvény szempontjából.

A Die Welt online változatának olvasói az eddig napvilágra került tények ismeretében elsöprő többséggel Wulff távozását akarják. Az internetes szavazáson részt vett 6140 olvasó közül 91 százalék úgy véli, hogy a szövetségi elnöknek le kellene mondania. Hét százalék szerint nem kell lemondania, viszont "álljon elő végre a teljes igazsággal". Két százalék nem tudott választ adni a kérdésre.

A másik konzervatív német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung az ARD televízió vasárnapi talkshow-műsorában fellépett egykori CDU-főtitkár szereplésével foglalkozik a Wulff-ügy kapcsán. Peter Hintze "igazi védőbeszédet" mondott az államfő mellett, támadva "az élősdi sajtóbeszámolókat" az államfő "kis burgwedeli otthonáról", úgyhogy az embernek önkéntelenül is a néhai Franz Josef Strauss hírhedt, az újságírókat dongólegyekhez hasonlító kiszólása jutott az eszébe - írta a FAZ.

A Die Welthez csatlakozva a másik újság is megpendíti a lemondás esetén Wulffra leselkedő anyagi veszteség lehetőségét. Mihez kezdhetne akkor a bukott államfő? Talán ügyvédként vagy vállalati tanácsadóként hasznosíthatná képességeit, hasonlóan Gerhard Schröder exkancellárhoz, aki az Északi Áramlat földgázvezetéket építő német-orosz konzorciumban kapott jól fizető állást? "Aligha - idézte a FAZ az ARD talkshow vezetőjének, Günther Jauchnak a szavait. - Tőle még egy darab kenyeret sem vásárolna senki".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea: hűséget esküdött a párt és a hadsereg a Kim-dinasztiának

Kim Dzsong Il volt észak-koreai vezető hivatalos szülőhelyét keresték fel a hadsereg és a párt… Tovább olvasom