Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

EU: nincs egyetértés Szerbia és Montenegró integrálása ügyében

Egyelőre nem jött létre egyetértés az uniós országok között Szerbia és Montenegró integrálásának további lépéseit illetően.
Egyelőre nem jött létre egyetértés az uniós országok között Szerbia és Montenegró integrálásának további lépéseit illetően.

Az EU-országok külügyi, illetve európai kérdésekkel foglalkozó miniszterei - az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsaként eljárva - hétfőn Brüsszelben áttekintették a bővítési politikával kapcsolatos európai bizottsági indítványokat, azzal a céllal, hogy javaslatot tegyenek a pénteken tanácskozó állam-, illetve kormányfőknek. A mostani, éjszakába nyúlt miniszteri ülésen azonban nem született egységes álláspont, így a döntés a csúcsvezetőkre maradt.

Az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság októberben azt indítványozta, hogy Szerbia kapjon EU-tagjelölti státust, a már tagjelölt Montenegróval kapcsolatban pedig döntsenek a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséről. A szerbeknek ugyanakkor a bizottság szerint erőfeszítést kell tenniük a Koszovóval való viszony normalizálása érdekében, és velük csak akkor indokolt a csatlakozási tárgyalások megkezdése, ha jelentős eredmények születnek ezen a téren.

Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar EU-misszió vezetője - aki az esti órákban hazautazó Martonyi János külügyminiszter után képviselte tovább az ülésen a magyar kormányzati álláspontot - az MTI-nek a tanácskozás után elmondta: mind a szerb tagjelöltség, mind a montenegrói tárgyaláskezdés tekintetében volt néhány olyan uniós ország, amely nem tartotta kielégítőnek az elért eredményeket.

A nagykövet nem bocsátkozott részletekbe, de uniós forrásból az MTI úgy értesült, hogy a szerb tagjelöltséggel szemben elsősorban a németeknek, a montenegróiakkal való tárgyaláskezdéssel szemben pedig főleg a franciáknak és a svédeknek vannak ellenvetéseik.

A hét végén Szerbia és Koszovó - uniós elnöklet alatt Brüsszelben folytatott megbeszélésen - megállapodott a szerb-koszovói határátkelők közös igazgatásában. Ettől a térségben mindmáig tapasztalható, időnként erőszakba torkolló feszültség enyhülését remélik. Az átkelőkhöz vezető utakon úttorlaszokat emelő észak-koszovói szerb lakosok hangadói először elutasították a Belgrád és Pristina között létrejött kompromisszumot, hiába kérte tőlük annak tudomásul vételét - és az útakadályok eltávolítását - Boris Tadic szerb elnök. Később azonban helyszíni beszámolók szerint megkezdték egyes úttorlaszok lebontását.

Martonyi János még délelőtt közölte: magyar részről immár nem kötődik feltételhez Szerbia EU-tagjelölti státusának megadása, miután a szerb parlament elfogadta a rehabilitációs törvény szövegét abban a változatban, amely a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és a kormány közti megállapodásra épült.

Györkös Péter elmondta, hogy a késő esti ülésen megerősítette: a magyar fél örömmel támogatja Szerbia tagjelölti státusának megadását, illetve szorgalmazza a Montenegróval való tárgyaláskezdést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az AAA-sokat is leminősítik?

Leminősítés lehetőségére figyelmeztette Németország és öt másik, szintén "AAA" besorolású… Tovább olvasom