Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

EU: meghosszabbíthatja Magyarország a banki likviditástámogatási programo

Az Európai Bizottság kedden engedélyezte a magyar banki likviditástámogatási program meghosszabbítását ez év végéig.

A program szerint a gazdaságnak nyújtott hitelezés támogatása érdekében a kormány "maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában" likviditást biztosíthat a támogatható pénzügyi intézmények számára.
Brüsszel szerint a program "összhangban van az EU állami támogatási szabályaival, mivel arányos, célirányos, időtartama és alkalmazási köre tekintetében korlátozott, illetve magasabb díjak mellett biztosít likviditást".

A programot a bizottság eredetileg januárban hagyta jóvá, de csak június 30-i érvénnyel.
Az eredeti jóváhagyás szerint "a magyar gazdaság és a magyar pénzügyi intézmények által tapasztalt rendkívüli nehézségeket figyelembe véve a likviditási intézkedések szükségesek voltak ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a gazdaság még súlyosabb zavarai".

Néhány nappal ezelőtt a bizottság már engedélyezte a magyar bankok feltőkésítését szolgáló támogatási csomag meghosszabbítását is, szintén az év végéig. Annak keretében a jogosult hitelintézetek osztalékelsőbbségi részvények fejében tőkéhez juthatnak, valamint - újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében - garanciához, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben.

Az uniós bizottság mindkét esetben úgy találta, hogy a magyar intézkedések összhangban vannak a pénzügyi válság leküzdéséhez útmutatóul szolgáló közleményeivel az állami támogatásról.

Hozzájárult a bizottság kedden az írországi, spanyolországi és dániai bankoknak nyújtott nemzeti kezességvállalási programok meghosszabbításához is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatokat követelt az ítéletidő Nyugat-Ukrajnában

Két nő meghalt, egy 9 éves gyerek eltűnt a nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében a térséget keddre… Tovább olvasom