Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

EU megfigyelők: Nem volt szabad az orosz voksolás

Nem volt elfogulatlan az orosz elnökválasztás, amelyet Dmitrij Medvegyev nyert meg - közölte hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) delegációvezetője. Andreas Gross, aki a nyugati megfigyelőket irányította, hozzá tette: nem volt szabad a hétvégi voksolás.
A PACE közleményében megkérdőjelezte Moszkva demokratikus elkötelezettségét, ugyanakkor elismeri, hogy a voksolás végeredménye az emberek óhaját tükrözi. Megállapította azt is, hogy az elnökválasztáson ugyanazok a hibák jelentkeztek, mint a decemberi parlamenti voksoláskor.

A megfigyelők szerint a tavaly év végi megmérettetés nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak, és tetten érhető volt a hatalommal való visszaélés is. A PACE szerint a mostani elnökválasztáson nehézségeik voltak a jelölteknek, hogy fölvetethessék magukat a jegyzékbe, illetve nem kaptak egyenlő esélyeket a médiában.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bojkottálta a vasárnapi voksolás ellenőrzését, amiért Moszkva csak meghatározott számú munkatársat engedte volna be a választásra. A PACE-től mindössze 22-en vizsgálódtak a szavazóhelyiségekben. Az orosz megfigyelők is bírálták a voksolást, több visszaélésről is beszámoltak.

Több helyen például erőszakkal próbálták rávenni az embereket, hogy menjenek el szavazni. Gyakori volt az is, hogy az ellenőröket nem engedték be a voksolás helyszínére. A kifogások ellenére a Központi Választási Bizottság azt közölte: szabálytalanságok nélkül zajlott le az elnökválasztás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy rendőrt sebesítettek meg Párizsban

Négy rendőr megsebesült, amikor egy nagyjából harminc emberből álló banda rájuk támadt Párizs egyik… Tovább olvasom