Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

EU-ENSZ együttműködés a bűnözés elleni harcban

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken Brüsszelben az Eurojust, az uniós országok igazságügyi együttműködési szervezete, valamint az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC).

A megállapodás előirányozza, hogy a két intézmény ezentúl szorosabb kapcsolatot tart egymással, kicseréli ismereteit, tapasztalatait, valamint megosztja a másik féllel a bűnüldözés terén kidolgozott "legjobb gyakorlatok" modelljeit. Az aláírási ceremónia az EU-országok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozásához kapcsolódott.

Az értekezleten a miniszterek hangsúlyozták a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem erősítésének szükségességét. A csütörtökön és pénteken tartott tanácskozáson a tagállami kormányok képviselői elfogadták az Európai Unió belbiztonsági stratégiáját, amely a soros spanyol EU-elnökség egyik kiemelt prioritása. Ehhez kapcsolódóan döntöttek arról, hogy állandó bizottságot hoznak létre a belbiztonsági operatív együttműködés érdekében.

Azt is elhatározták, hogy megerősítik az unió külső határőrizeti ügynökségének, a Frontexnek a jogállását, illetve bővítik az ügynökség rendelkezésére álló forrásokat. Az igazságügyi témák közül megtárgyalták az EU csatlakozását az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, amelynek letéteményese a strasbourgi székhelyű, 47 országot összefogó Európa Tanács. Foglalkoztak a közös nyomozócsoportokkal, a büntetőeljárási jogokkal és az internetes bűnözés elleni fellépés lehetőségeivel.

A találkozón Magyarországot képviselő Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter külön is találkozott Viviane Redinggel, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős alelnökével, akivel áttekintette a következő időszak időszerű feladatait, különös tekintettel Magyarország jövő év első félévi uniós elnökségére.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 26. 20:30
    „Vajon Forgács Miniszter úr tud arról, hogy a Magyar polgárokat kétlábbal rúgják ki az Igazságszolgáltatás elől, ha nem tud ügyvédet vinni aTábla és a Legfelsőbb Biróság elé tolmácsnak? No és ha tud eéújtágolta az EU jogügyi felelős alelnöknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emeli a háztartási földgáz árát a legnagyobb cseh szolgáltató

Április elsejétől 2,9 százalékkal emeli a háztartási földgáz árát az RWE Transgas, a legnagyobb cseh… Tovább olvasom