Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

EU-elnökség - Orbán Viktor átadta az EU elnöki tisztségét Donald Tusknak

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak, a soros elnöki teendőket Magyarországtól átvevő Lengyelország kormányfőjének.
Az elnökségi rekvizítumok átadása mellett a két miniszterelnök ajándékokat is cserélt. Orbán Viktor átnyújtotta a magyar elnökség ajándékát, egy tízliteres tölgyfahordót tokaji szamorodnival megtöltve, amit Donald Tusk egy díszkard átnyújtásával viszonzott, és utalt a két nép barátságát megörökítő versre, amely szerint "magyar és lengyel együtt harcol és együtt issza borát".

A miniszterelnöki hivatalban rendezett sajtótájékoztató rendkívül jó hangulatban zajlott le, a két miniszterelnök tegezte egymást és tréfálkozott.

Orbán Viktor a fél éves magyar elnökség három eredményét emelte ki, amelyekre Magyarország különösen büszke lehet: az EU-csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását és az előrehaladást a gazdasági kormányzás megteremtése felé.

"Magyar barátaink nagyon nehéz időszakban gyakorlatilag hibátlanul látták el az elnökséget" - mondta Tusk, aki emlékeztetett, hogy Orbán Viktor első hivatalos külföldi látogatása a 2010-es választási győzelmet követően Varsóba vezetett. "Most azért jött Varsóba, hogy átadja az EU-elnökséget hat hónapi nagyon nehéz munka után" - tette hozzá, és szívből gratulált a magyar elnökség sikeréhez, amely "nemcsak a magyarokat, hanem a lengyeleket is elégedettséggel és büszkeséggel töltheti el". Méltatta a magyar elnökség hatalmas munkáját, amellyel elősegítette, hogy Horvátország lezárja az EU-csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási szerződés aláírásának dicsősége a lengyel elnökség időszakára esik, de - ígérte meg - "a lengyelek emlékezni fognak a magyarokra azon a napon".

ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök (b) átnyújt egy EU-zászlót Donald TUSK lengyel kormányfőnek a varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett közös sajtótájékoztatón, amelyen Magyarország átadja az Eur

ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök (b) átnyújt egy EU-zászlót Donald TUSK lengyel kormányfőnek a varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett közös sajtótájékoztatón, amelyen Magyarország átadja az Európai Unió soros elnökségét Lengyelországnak. (MTI/AP/Czarek Sokolowski)Tusk annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Lengyelország számíthat Magyarország segítségére a lengyel elnökségi fél év alatt, és kijelentette, hogy a lengyel-magyar együttműködés a magyar elnökség alatt "különösen jó volt", sajátos elnökségi duót alkottak.

Orbán Viktor köszönetet mondott Tusknak, hogy mindig támogatta őt munkájában. Ennek nagy jelentősége van - hangsúlyozta -, mert a két ország "Közép-Európa becsületéért is dolgozik". Lengyelországnak kiváló esélyei vannak arra, hogy jól lássa el a feladatot, mert az országnak és személy szerint miniszterelnökének is rendkívül magas az elismertsége az unióban - mondta. A magyar kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás és a növekedés motorja a következő éveken Közép-Európában lesz, ahol már a válság előtt is nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban.

Kérdésre válaszolva Orbán kijelentette, hogy ma a világon korszakváltás történik, és ilyen körülmények között radikálisan felértékelődik, megnő a politikai vezetők szerepe. Ezért Lengyelországnak a fél éves elnökségi időszakban sokkal fontosabb szerepe lesz. Ez egyrészt félelmetes, másrészt viszont izgalmas - tette hozzá.

Az MTI-nek az EU keleti és déli szomszédságpolitikájára vonatkozó kérdésére válaszolva Orbán azt mondta, hogy Közép-Európának rendkívül hasznos tapasztalatai vannak a demokratikus átalakulásra vonatkozóan, amelyeket át tud adni az arab világnak. A demokratikus népi mozgalmak közös természete - mondta -, hogy a kezdeti politikai követelések (szabadság, demokrácia) néhány hónap múlva szociális követelésekké (kenyér, munkahely, fizetés)alakulnak át. Ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az észak-afrikai és közel-keleti országokban nemcsak a politikai, hanem a szociális kérdéseket is kezelni kell.

Tusk véleménye szerint az "arab tavasz" miatt nem lesz konkurenciaharc az EU keleti és déli szomszédságpolitikáját szorgalmazó országok között, az erre vonatkozó spekulációk alaptalanok. Hangsúlyozta az Ukrajnával aláírandó EU-társulási megállapodás fontosságát, és úgy vélte, hogy Moldova is nagy előrelépést tett az európai integráció felé.

Olvasóink írták

 • 16. dorombolok 2011. július 04. 10:31
  „15. Szilaj : Nem is sajnálják!”
 • 15. SZILAJ 2011. július 03. 09:24
  „A lengyeleknek "savanyú a szőlő".. Nekik nem jött össze, de attól függetlenül nekünk igen.
  Nekik nincsen Orbán Viktoruk sem....”
 • 14. öszödiböszme 2011. július 02. 18:13
  „13. Jandex 2011.07.02. 15:29
  Szerintem a mi bölcs vezérünk tudja mit csinál. A lengyelek meg csak hallgassák a Maria Radio-t. A kínaiak már a spájzban vannak. Pintérnél már biztos.:))))”
 • 13. Jandex 2011. július 02. 15:29
  „11. öszödiböszme 2011.07.02. 11:02
  Majd meglátod-hallod mekkora siker volt!:))) / a Lengyelek már felmondták a Kínával kötött szerződéseiket mert rájöttek az átverésre, királyunk meg arra büszke, hogy tanulhatjuk pálcikával enni a csontlevest! Thx. 2/3 !!!/”
 • 12. elemér 2011. július 02. 11:57
  „Érdekes dolgokat vitat meg Charlie-val az Oxford egyetem eminens történelmi professzora. Kinaiakat is kell az asztalhoz ültetni, mert a mai világot a nyugati ember alapitotta és ez nekik nem izlik. Kina fogja financirozni az uniot és igy lehet a problémákat velük simán megoldani.”
 • 11. öszödiböszme 2011. július 02. 11:02
  „7. Jandex 2011.07.02. 08:33
  Nálunk csak a potyázók jártak. Számodra van ebben meglepő? Papírforma volt. Sajnos. Mi lettünk Európa fekete báránya.”
 • 10. elemér 2011. július 02. 10:18
  „Megvitatták az USA-ban, hogy ahol a szólásszabadságot és a sajtót korlátozzák, ott a nép a facebook és twitter-t használlja. Egyszerüen kikerülik a hivatalos net-t. Ezt a prject-et is az USA financirozza.”
 • 9. elemér 2011. július 02. 10:06
  „Megvitatták, nemfognak a németek 70 éves korukig dolgozni hogy a görögök 58 évesen nyugdijba mehessenek.
  http://www.charlierose.com/view/interview/11761”
 • 8. SC 2011. július 02. 09:10
  „Ezt az USA-ban már megvitatták Charlie interjuán.
  Ennek a Karcsinak nincs tisztességes neve?:-)))”
 • 7. Jandex 2011. július 02. 08:33
  „Jééé,tényleg a királyunk volt az EU soros elnöke/országa/! :))) Mekkora siker volt, a "potyázókon" kívül járt nálunk Valaki??? / vagy csak most a végén, örömükben tévedtek ide azok Akiket ismer a Világ?!/”
 • 6. dorombolok 2011. július 02. 06:18
  „Jobb kezekben lesz!”
 • 5. elemér 2011. július 02. 00:45
  „Hozzászólási szabályzatot elolvastam. Önök is olvassák el a demokrácia alapelveit a szólás szabadságrol. Aztán ha elolvasták küldjék azt el a királynak. Hillary ezt megemlitette ott sajtókonferencián.”
 • 4. elemér 2011. július 01. 23:16
  „Kina tisztában van azzal hogy az unio bukása saját piacát is veszélyezteti, meg a dolláros pénztárátol is szeretne menekülni. Nehéz a dollártol menekülni mert ha a piacra dobja nagyot veszt azzal. Inkáb financirozza az uniot és még az hasznos is lehet. Ezt az USA-ban már megvitatták Charlie interjuán.”
 • 3. janus 2011. július 01. 22:53
  „kell azt a kigyot melengetni mert is van szuksege az eunak vagy az usanak kinara kitudna megmondani”
 • 2. háté 2011. július 01. 22:06
  „A vezír megint padló fogott?

  Bartek Nowak, a Centre for International Relations nevű agytröszt igazgatója a lengyel miniszterelnök környezetéhez tartozó, vezető varsói politikai elemző - vele készített interjút a HVG. A beszélgetés utolsó része a lengyelek Kína-kalandjáról szól.

  - Mit szól ahhoz, hogy nekünk viszont új szövetségesünk van: Kína? Ezzel talán egy sor, főként égető gazdasági, pénzügyi problémánk megoldódhat.
  - Véleményem szerint elcsúszhat minden olyan európai ország, amely most Kínában látja a megváltót. Tudja, mi, lengyelek tényleg megelőztük a többieket a kínaiakkal kapcsolatos illúzió kergetésben: azt mondtuk országnak-világnak, hogy ,,Lengyelország lesz Kína európai hídfőállása". Aztán egy sor hatalmas horderejű államközi és magánjogi szerződést kötöttünk Pekinggel. Hát, kérem: éppen most voltunk kénytelenek visszamondani az autópálya építésére vonatkozó megbízásunkat, mert az egyik legnagyobb kínai cég minden téren így vagy úgy átvert bennünket. Az ő állami támogatóiról nem is szólva. Egy sor más alapvető megállapodás esetén a kínai fél elkezdte zsarolni lengyel partnereit, eleve késedelmesen teljesítenek, munka közben emelik az áraikat és így tovább. Ennél nagyobb csalódás kevés érte az utóbbi évtizedekben Lengyelországot. Nem csoda, hogy az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest csaknem húsz százalékkal esett vissza a két ország közötti kereskedelem, az exportunk szenvedte el igazán a nagy veszteségeket.”
 • 1. elemér 2011. július 01. 21:41
  „Az unio valódi problémáját nem is emlitették. Ki fogja megmenteni, mert a németek nem az biztos. Kina a soros, már kezdték a befektetéseket. Görög kikötö, német befektetések és majd jön a folytatás az adósságok financirozásával. Az arab tavaszt még követheti az arab ösz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jemen - Több tízezren követelték az elnök távozását

Több tízezer - a szervezők szerint 250 ezer - tüntető követelte pénteken Jemen fővárosában,… Tovább olvasom