Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

EU-elnökség - EU-csúcsot készítenek elő

Az EU-országok állam- és kormányfőinek energiaügyi, illetve innovációs kérdésekkel foglalkozó pénteki csúcstalálkozóját készítik elő egyebek közt hétfőn Brüsszelben a tagállamok külügyminiszterei.

Az uniós külügyminiszteri ülések a kialakult gyakorlat szerint két részből állnak. A miniszterek az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva rendszerint stratégiai kérdésekkel foglalkoznak, csúcstalálkozókat készítenek elő, valamint e fórum elé tartoznak az EU intézményeivel, alapszerződésével, továbbá az EU-bővítéssel kapcsolatos kérdések is. Az általános ügyek tanácsában a soros elnökséget adó ország külügyminisztere, most tehát Martonyi János elnököl.

A külügyminiszteri tanácskozások másik részét képezi a külügyi tanácsülés, ahol kifejezetten külpolitikai kérdésekről esik szó, de ott Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elnököl. Az általános ügyek tanácsának hétfői ülésén megtárgyalják a magyar elnökség hat hónapos programját, megvitatják a tavaly decemberi EU-csúcs eredményeit, majd igyekeznek megszövegezni a pénteki csúcstalálkozó záródokumentumának a tervezetét. Az energia- és innovációs csúcson döntéseket kívánnak hozni az egységes uniós energiapiac megteremtése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiákat hasznosító beruházások növelése érdekében. Törekvés van arra is, hogy hangolják össze jobban az EU-országok külső energetikai kapcsolatait.

Szintén a pénteki csúcs témája lesz "a tudás, kutatás és innováció valóban egységes piacának" kialakítása 2014-es céldátummal. Ugyancsak az általános ügyek hétfői tanácsának napirendjén szerepel az Európai Bizottság - az unió legfőbb végrehajtó testülete - éves növekedési jelentésének a megvitatása. E jelentés nagyban meghatározza azokat a teendőket, amelyek a magyar elnökségre várnak a tagállamok közötti összehangolt gazdaságirányítás tényleges beindítása terén. A külügyminiszterek az általános ügyek tanácsa keretében vitát folytatnak még az európai roma befogadási keretstratégiáról, valamint a Duna-régió fejlesztési stratégiájáról is - mindkét dokumentum hivatalos elfogadása a féléves magyar EU-elnökség végére várható.

Délután a külügyi tanács keretében Ashton elnökletével - az előzetesen kiadott tájékoztatás szerint - megvitatják a Tunéziában, Fehéroroszországban, Libanonban és Elefántcsontparton kialakult helyzetet. Ami Fehéroroszországot illeti, az elnökválasztást övező hatósági erőszak és számos ellenzéki bebörtönzése miatt a tervek szerint ismét uniós beutazási tilalmat rendelnek el Aljakszandr Lukasenka elnökkel és a minszki rezsim több, mint 150 tisztségviselőjével, illetve támogatójával szemben. Ebben a tilalmi névsorban lényegesen többen szerepelnek, mint a korábban hatályban volt, de időközben feloldott előző listán. Rövid vita várható a vallás- és lelkiismereti szabadság témaköréről, majd a Szahara és Szudán lesz napirenden. A vacsora mellett a vita hangsúlya az EU stratégiai partnereivel, különösen Oroszországgal fenntartott kapcsolatokra helyeződik. Ashton beszámol az Iránnal folytatott isztambuli nukleáris vitáról, illetve az e hó elején tett közel-keleti útjáról. Az eredeti napirenden ugyan nem szerepel, de a hétvégén felforrósodott egyiptomi helyzet is nyilván beszüremkedik majd az uniós külügyi tanácskozásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatért az iszlamista ellenzék vezére

Hazatért Rasid Gannúsi, a tunéziai fő ellenzéki iszlamista mozgalom vezére vasárnap, 22 éves… Tovább olvasom