Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

EU-csúcs: Tusk és Schulz nem elégedett

Sem Donald Tusk lengyel miniszterelnök, sem Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nem volt maradéktalanul elégedettnek az európai uniós szerződés tervezetével.
Sem Donald Tusk lengyel miniszterelnök, sem Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nem mutatkozott maradéktalanul elégedettnek az egyebek között a költségvetési fegyelem fokozásáról szóló európai uniós szerződés tervezetével kettejük hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A két politikus azt megelőzően találkozott, hogy délután az EU-tagországok vezetői csúcstalálkozót tartanak, amelynek egyik célja a szóban forgó (régebben pénzügyi paktumként emlegetett) szerződés szövegéről szóló megállapodás.

Tusk elmondta, hogy jelenlegi formájában lengyel részről nem tudják elfogadni a szöveget, mert azt egyfelől nem tartják eléggé ambiciózusnak, másfelől fontosnak tartják, hogy a döntéshozatal megmaradjon uniós keretekben, és ne szűküljön le az euróövezet országainak körére.

Lengyelország már korábban jelezte: ragaszkodik ahhoz, hogy a mostani szerződésben foglaltakhoz kapcsolódó döntésekbe azokat az uniós tagállamokat is vonják be, amelyek egyelőre nem euróövezeti tagok, de aláírásukkal csatlakoznak a szerződéshez. Egyes euróövezeti országok ugyanakkor egyelőre nem szeretnék, ha a zónán kívüliek teljes körű részvételt élveznének a zónára vonatkozó ügyek eldöntésekor.

Tusk mindazonáltal leszögezte, hogy a szerződés céljaival egyetértenek, beleértve a költségvetési fegyelem kiterjesztését és a gazdasági növekedés további ösztönzését is.

Schulz EP-elnök elmondta, hogy az uniós képviselőtestületnek is vannak fenntartásai a jelenlegi szövegváltozatot illetően. Ő is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elkerüljék bármifajta megosztottság kialakulását az unióban.

Mint mondta, emellett nem tartják eléggé kiegyensúlyozottnak a szöveget, mert bár egyetértenek azzal, hogy a takarékoskodás és a fegyelem elkerülhetetlen, szerintük kellően ki kellene domborítani a növekedés és a szociális összetartozás fontosságát is.

Az EP emellett azt is fontosnak tartja, hogy a szerződés kidolgozásával és végrehajtásával kapcsolatos munkába a képviselőtestületet is a lehető legteljesebb mértékben bevonják.

Schulz a sajtótájékoztatón méltatta, hogy Tusk az egyik első vendége volt EP-elnöki minőségében, a lengyel miniszterelnök pedig meggyőződését fejezte ki, hogy az elnöki székben honfitársát, Jerzy Buzeket követő német szocialista politikus is ugyanúgy a közösségi szellem maradéktalan szem előtt tartásával irányítja majd az uniós parlamentet, mint elődje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehallgatókészülék volt a miniszter autójában

Lehallgatókészülék volt elhelyezve Pavel Dobes cseh közlekedési miniszter szolgálati … Tovább olvasom