Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

EU-csúcs: elnapolták a döntést a kinevezésekről

Európai Tanácsnak nem sikerült konszenzusos megoldást találnia a fennmaradó csúcspozíciók betöltésére, ezért augusztus 30-án ismét rendkívüli találkozót tartanak.
Az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak nem sikerült konszenzusos megoldást találnia az Európai Unió fennmaradó csúcspozícióinak betöltésére, ezért a testület augusztus 30-án ismét rendkívüli találkozót tart Brüsszelben - jelentette be a szerda éjjeli tanácskozásokat követően az Európai Tanács elnöke.

Herman Van Rompuy elmondta, hogy az éjszaka folyamán nem egyeztettek konkrét jelöltekről, elsősorban ő számolt be az Európai Tanács tagjainak az elmúlt hetekben folytatott egyeztetésekről. Kiemelte, hogy nem egy vagy két személyről kell megállapodni, hanem "globális megegyezésre" kellene jutni, jelenleg pedig még nem tartanak ott a dolgok, hogy ez lehetséges volna, ezért a döntést elnapolták.

"A találkozó rövidebb volt, mint arra egyesek számítottak. A vége nem szerencsés, de semmi esetre sem drámai" - tudatta Herman Van Rompuy, aki szerint augusztus 30-án biztosan sikerül dűlőre jutni a csúcspozíciók elosztásának kérdésében.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek egyelőre eléretlen célja az, hogy a Jean-Claude Juncker keddi megválasztását követően az Európai Bizottság élére, kik vezessék az Európai Unió többi intézményét, ki legyen a kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton, valamint decembertől Herman Van Rompuy utóda, esetleg az is eldőlhet, ki lesz az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő úgynevezett eurócsoport állandó elnöke.

A külügyi főképviselő posztjára a szociáldemokrata állam-, illetve kormányfők abban látszottak megegyezni, hogy Federica Mogherini olasz külügyminiszter jelölését támogatják, ám ő egyes keleti tagállamok szerint túl barátságos Moszkvával, és nem is elég tapasztalt diplomata. Egy magas rangú uniós tisztviselő a csúcs előtt rámutatott: a kinevezések az alapján dőlnek majd el, az alapján kell egyensúlyt teremteni, hogy a jelöltek milyen párthoz tartoznak, melyik tagállamból érkeznek, valamint milyen neműek. A diplomata arra is kitért, hogy addig szinte lehetetlen előrelépni, míg a külügyi tanácsüléseken elnöklő külügyi főképviselőt, az uniós diplomácia irányítóját, aki egyben az Európai Bizottság egyik alelnöke is, ki nem választják.

Herman Van Rompuy arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnökével arról tárgyaltak, hogyan akarja megszervezni a munkát, hogy meg lehessen valósítani a június végi csúcstalálkozón elfogadott, öt évre szóló stratégiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányellenesnek ítélte a halálbüntetést egy amerikai bíró

A bíró úgy véli, hogy a számos ítélet közül csak igen keveset hajtanak végre, így a kivégzés mint procedúra embertelen és önkényes az állam részéről. Tovább olvasom