Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

EU-csúcs - az unió nem maradhat néma, ha egy tagállam keresztülgázol az európai értékeken

Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, amelynek fő napirendi pontjai a gazdasági válságból való kilábalás teendőivel kapcsolatosak.

19:10 - Schulz felvetette a magyarországi alkotmánymódosítás ügyét

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a brüsszeli EU-csúcstalálkozó csütörtök délutáni megkezdésekor felvetette a magyarországi alkotmánymódosítás ügyét.

Az EP-elnök szerint az unió nem maradhat néma, ha egy tagállam "keresztülgázol" az alapvető európai értékeken.

"Az Európai Parlament sürgeti Önöket, hogy velünk együtt gondolkodjanak el komolyan azon, mi lehet a megfelelő válasz az európai alapértékek sérelme esetén" - mondta Schulz a tagországok állam-, illetve kormányfőinek, akikkel a csúcstalálkozó kezdetén a hagyományoknak megfelelően megbeszélést folytatott. Az ülés zárt ajtók mögött folyt, de Schulz beszédének a szövegét közzétették.

Az EP német szociáldemokrata elnöke beszámolt a csúcsvezetőknek arról, hogy a múlt pénteken megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és arra kérte, hogy függessze fel az alkotmánymódosítási javaslatokról való szavazást, tegye lehetővé, hogy az Európa Tanács és az Európai Bizottság előbb alaposan megvizsgálhassa a szöveget. A magyar kormány erre nem volt tekintettel, hanem sietve keresztülvitte a módosítást a parlamenten - folytatta Schulz. Ezután, mint mondta, az EP több frakcióvezetője azt kérte tőle, hogy ezt az ügyet vesse fel a tagállamok vezetőinek.

Martin Schulz közölte továbbá: az előző napon a frakcióvezetők többsége megállapodott abban, hogy április 17-én az Európai Parlament plenáris ülésén vitát folytatnak Magyarországról.

"Az Európai Unió értékek közössége. Arra törekszünk, hogy érvényesítsük ezeket az értékeket más országokkal és testületekkel való kapcsolatainkban. Annál inkább fontos, hogy az alapvető európai értékeket az unión belül is tartsák tiszteletben. Nem maradhatunk némák, ha egy tagállam keresztülgázol ezeken" - mondta Schulz.   

Az EP elnöke emlékeztetett arra, hogy a finn, a holland, a dán és a német külügyminiszter "korai előrejelző rendszer" kidolgozását javasolta annak érdekében, hogy gyorsabban és határozottabban lehessen fellépni, "amikor csúfot űznek a jogállamiságból, miként az történt Magyarországon".

Schulz szerint senkinek nincs semmilyen kifogása az ellen, ha az EU figyelemmel kíséri a tagországokban a gazdasági fejleményeket.

"Nem kellene ennek másként lennie akkor sem, amikor az alapvető értékeknek való megfelelést ellenőrzik" - vélekedett.

Az MTI felvételei.

19:00 - Megkezdődött a tanácskozás

Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, amelynek fő napirendi pontjai a gazdasági válságból való kilábalás teendőivel kapcsolatosak.

A 27-ek csúcstalálkozóján Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Késő este lesz egy "csúcs a csúcson belül": külön megbeszélést tart a 17 euróövezeti ország vezetője.

Hivatalosan nem szerepel a napirenden sem Ciprus súlyos pénzügyi állapota, sem a parlamenti választások nyomán előállt bonyolult olasz belpolitikai helyzet, ám diplomaták szerint mindezek felmerülhetnek a csúcstalálkozón. Különösen valószínű ez Ciprus vonatkozásában: aligha véletlen, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei - az úgynevezett eurócsoport keretében - a csúcstalálkozó péntek délutáni befejezése után külön megbeszélésre ülnek össze.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke úgy nyilatkozott, hogy a ciprusi pénzügyi mentőcsomag mintegy 10 milliárd eurós lesz, miután "sokat húztak" az eredetileg 17,5 milliárdos tervezetből.

A brüsszeli megbeszélésre érkezve Francois Hollande francia köztársasági elnök újságíróknak elmondta: fel kívánja vetni a csúcstalálkozó részvevőinek a szíriai kérdést. Hollande nyomatékkal megerősítette azt a francia álláspontot, hogy a Szíriával szembeni uniós fegyverembargót fel kell oldani, és lehetővé kell tenni a damaszkuszi rezsim ellen lázadók fegyverekkel való ellátását. Hollande megjegyezte, hogy ezt vallja Nagy-Britannia is.

Ami az uniós országok közti gazdaságpolitikai összehangolást, az úgynevezett "európai szemeszter" időszerű teendőit illeti, erről az EU-csúcs előtt - a hagyományoknak megfelelően - háromoldalú egyeztetést tartottak az Európai Bizottság, a munkaadók, valamint a munkavállalók képviselőinek részvételével.

E háromoldalú tanácskozás után José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elnöke nyilatkozatban állapította meg: az EU továbbra is szerepet játszik a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés előmozdításában, de most magukban a tagországokban kell elvégezni a legtöbb munkát Európa versenyképességének javítása, a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében.

Andor László, a foglalkoztatás, szociálpolitika és társadalmi befogadás kérdéseiben illetékes magyar EU-biztos azt hangsúlyozta: az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítése azt is jelenti, hogy ki kell építeni annak szociális dimenzióját.

Az EU-csúcs részvevői a második napon, pénteken az unió és Oroszország kapcsolatait tekintik át.

Olvasóink írták

 • 3. Valaki 2013. március 15. 08:45
  „Ne szenveggy már annyit kanbela. :)”
 • 2. Valaki 2013. március 15. 08:45
  „EU-csúcs - az unió nem maradhat néma, ha egy tagállam keresztülgázol az európai értékeken

  Milyen érdekes, csak a Magyarokkal szemben lehet keresztülgázolni a libernyák értéken. Akkor az eu nem lát, nem hall.”
 • 1. pancser 2013. március 14. 23:23
  „Soha senki nem mehet szemben a világgal, főleg azzal a világgal nem ahova tartozik, vagy tartozni akar. Ha megszívjuk emiatt, akkor a tömeg, a mezítlábas választópolgár fogja ezt megszenvedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hit megvallásáról beszélt ünnepi miséjében Ferenc pápa

Haladni, építeni, megvallani - többször hangsúlyozta a pápa e három cselekedet egységét. Tovább olvasom