Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

EU-büdzsé - Schulz: nem lesz további egyeztetés

Az Európai Parlament (EP) elnöke kedd délután bejelentette, hogy nem lesz további egyeztetés a tanács és az Európai Parlament képviselői között az Európai Unió (EU) 2013-as költségvetéséről.
Az Európai Parlament (EP) elnöke kedd délután bejelentette, hogy nem lesz további egyeztetés a tanács és az Európai Parlament képviselői között az Európai Unió (EU) 2013-as költségvetéséről.

Martin Schulz közölte: az EP képviselői nem vesznek részt a kedd estére kitűzött egyeztetésen a tanács képviselőivel, mert a tagállamok között nincs konszenzus az idei büdzsé mintegy 9 milliárd euróval történő kiegészítéséről, ami szintén az egyeztetés témája lett volna. Ezek a források ahhoz kellenek, hogy az EU teljesíteni tudja jogi kötelezettségeit; kifizesse a számlát elvégzett munkák, igénybe vett szolgáltatások és áruk után - mondta a német szocialista politikus.

Andreasz Mavrojannisz ciprusi Európa-ügyi miniszter, a pénzügyminiszteri tanács költségvetéssel foglalkozó ülésének elnöke a tanácskozást követően kijelentette: a ciprusi elnökség mindent megtett a megállapodás érdekében, de a parlament a 2013-as büdzséről tárgyalni sem volt hajlandó, az egyeztetés előfeltételének tekintette az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítését.

"Az egyeztetési szakaszban a 2013-as költségvetés sajnos az idei büdzsé kiegészítésének túsza lett" - fogalmazott Mavrojannisz. Szerinte az álláspontok egyáltalán nem voltak távol egymástól, jó esély lett volna a megegyezésre, de ez most már elszalasztott lehetőségnek tűnik - vélekedett a ciprusi politikus. A miniszter azt is kijelentette, hogy így veszélybe került, hogy az unió képes lesz-e teljesíteni fizetési kötelezettségeit, amit nyilvánvalóan az Európai Parlament sem akarhatott.

Mavrojannisz hangsúlyozta, hogy a tagállamok között nem volt nézeteltérés, a probléma két intézmény között van. A miniszter szerint a keddi fiaskó rossz előjel a jövő heti csúcstalálkozó előtt, ahol a tagállamok állam és kormányfőinek az Európai Unió következő, hétéves pénzügyi keretéről kellene megállapodniuk. A ciprusi politikus úgy vélekedett, a bizottság a jövő heti csúcs után áll elő a 2013-as büdzsére vonatkozó következő javaslattal.

Az egyeztető bizottság feladata az lett volna, hogy kedd éjfélig összhangba hozza a tanács és a parlament által javasolt büdzsétervezetet, mert a költségvetés csak a két intézmény együttes beleegyezésével fogadható el.

Az egyeztetések múlt pénteken futottak zátonyra, miután az EP küldöttségének vezetője kijelentette: a tanács képviselői nem voltak tárgyalóképesek, így az egyeztetést felfüggesztették. A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások úgy fulladtak kudarcba, hogy meg se kezdődtek.

Az Európai Bizottság költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős tagja, Janusz Lewandowski ugyanis október végén bejelentette, körülbelül 9 milliárd euró hiányzik ahhoz, hogy az Európai Unió minden 2012-es vállalt kötelezettségét teljesíteni tudja. A bizottság számításai szerint a legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre lenne szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra lenne szüksége.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollande szerint Franciaország súlyos helyzetben van

Hat hónapi eddigi elnöki működésének mérlegét megvonva Francois Hollande francia elnök kedden… Tovább olvasom