Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

EU-büdzsé - A lengyelek elégedetlenek az eddigi ajánlatokkal

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről (multi-annual financial framework, MFF) egyeztetnek a tagállamok állam- és kormányfői a Herman Van Rompuy által összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozón. Orbán Viktor magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy jelentősen javítani akarja Magyarország pozícióit a jelenlegi javaslathoz képest.
A csütörtöki nap folyamán az állam- és kormányfők először külön-külön kétoldalú tárgyalásokat folytattak Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, majd a 27 tagállam és a jövő nyáron csatlakozó Horvátország vezetői este ülnek össze, hogy megpróbálják az MFF-fel kapcsolatos elképzeléseiket, elvárásaikat, követeléseiket összhangba hozni. Ehhez a munkaanyagot az a dokumentum szolgáltatja majd, amelyet Van Rompuy a kétoldalú találkozók sorozata után állít össze, kompromisszumos megoldásra törekedve.

A csúcstalálkozóra érkezve Orbán Viktor magyar újságíróknak kijelentette: "Most, amikor be fogok lépni az épületbe, akkor a kohéziós alapokat illetően 18,3 milliárd eurón fogunk állni, és amikor legutóbb, hét évvel ezelőtt megállapodtunk, akkor 22,4-nél voltunk. Azért megyek be, hogy Magyarország pozícióit ebben a számrendszerben jelentősen javítsuk" - mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt lát a megállapodásra, a miniszterelnök azt felelte: "Ha nem lenne esély, nem mennék be".
Orbán Viktor este tárgyalásokat folytatott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a találkozó után az MTI-t arról tájékoztatta: a miniszterelnök megerősítette a korábban kifejtett magyar álláspontot, amely szerint elfogadhatatlan lenne egy olyan uniós költségvetés, amely "méltánytalan" helyzetbe hozza Magyarországot.

Angela Merkel német kancellár szerint nem biztos, hogy a csúcstalálkozón sikerül megállapodni az új hétéves pénzügyi keretről.

"Az a fontos, hogy megoldást találjunk. Azt nem tudom, hogy ez most ez alatt a két nap alatt megtörténik-e. Németország célhoz akar érni, de lehet, hogy ehhez további szakaszra lesz szükség" - mondta a kancellár, akinek országa az EU legnagyobb nettó befizetője, és ennek megfelelően takarékoskodni akar az uniós kiadásokkal.

Merkel brüsszeli programjában csütörtök délután külön találkozó szerepelt Francois Hollande francia köztársasági elnökkel. Hollande - szintén a Van Rompuyjel való találkozóra érkezve - nem bocsátkozott esélylatolgatásba. Nem mulasztotta el viszont hangsúlyozni a közös agrárpolitika fontosságát, mondván, az teszi lehetővé a lakosság élelmezését, az élelmiszerbiztonságot. Franciaország a legnagyobb kedvezményezettje a mezőgazdasági termelők uniós támogatási programjának.

Nem volna helyes növelni az uniós kiadásokat - szögezte le David Cameron brit miniszterelnök, aki az állam- és kormányfők közül elsőként érkezett csütörtökön a csúcstalálkozóra.

A brit miniszterelnök korábban is azt hangoztatta, hogy csak akkor fogadja el az unió 2014 és 2020 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keretét, ha annak főösszegét a 2011-es kiadásoknak megfelelő szinten reálértéken befagyasztják, vagy az alá csökkentik.
"Világos, hogy amikor otthon nehéz döntéseket kell meghozni a közkiadásokról, akkor nem helyes azt javasolni, hogy az uniós kiadásokat növeljük" - érvelt Cameron, amikor megérkezett csúcstalálkozó helyszínére.

A konzervatív brit kormányfő azt is leszögezte, hogy küzdeni fog azért, hogy a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés érintetlen maradjon. Tavaly ezen a jogcímen Nagy-Britannia nagyjából 3,6 milliárd eurót kapott vissza.

Mario Monti olasz miniszterelnök érkezési nyilatkozata szerint a mostani költségvetési csúcsnak hármas célja van: tisztességes megoldást kell találni, szolidaritást kell mutatni, és biztosítani kell a források hatékony felhasználását.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy "nem tragédia", ha nem sikerül most megállapodni az unió következő hétéves büdzséjéről.

Donald Tusk lengyel kormányfő , miután tárgyalt Herman Van Rompuyjel, kifejtette: országát nem elégítik ki azok a viszonylag csekély változtatások, amelyek bekerültek az EU 2014 és 2020 közötti költségvetési tervezetébe.

A lengyel miniszterelnök szerint pillanatnyilag a megállapodás valószínűsége "ötven százalék alatti", elsősorban a költségvetési kiadások befagyasztását követelő brit álláspont miatt.

Maga a csúcstalálkozó egyébként el sem kezdődött az eredetileg tervezett időpontban, csütörtök este nyolc órakor, mert az előzetes konzultációk, kétoldalú találkozók elhúzódtak. A legfrissebb információk szerint a 27 uniós tagország és Horvátország vezetői éjjel 11-kor ülhetnek össze, a kétoldalú találkozók alapján összeálló tárgyalási keret, amelynek alapján kompromisszumra kellene jutniuk, éjfél előtt nem készül el.

A csütörtök este kezdődő rendkívüli csúcstalálkozót azért hívta össze Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, hogy az állam- és kormányfők döntsenek a 2014 és 2020 közötti MFF-ről. Diplomaták és uniós vezetők egyaránt arra számítanak, hogy a csúcstalálkozó elhúzódhat, és nem ér véget pénteken. Ha nem születik megállapodás, - ami egyáltalán nem kizárt - annak uniós diplomaták szerint az volna az üzenete, hogy az egyébként is súlyos válságban lévő Európa vezetői nem képesek döntést hozni, aminek azonnali negatív pénzpiaci következményei lennének.

Olvasóink írták

  • 2. Santos 2012. november 24. 13:25
    „Bemegy,de üres kézel.Azért néha adni is kellene valamit,mert az unio nettós befizetöi ,már unják a banánt.”
  • 1. vera2012 2012. november 23. 14:07
    „Mondjuk ugy: Bemész, mert most még beengednek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytig az osztrák darabolós gyilkos nőnek

A "Jégangyal" megölte volt férjét és az élettársát, majd a holttesteket feldarabolta és bebetonozta. Tovább olvasom