Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Észtországban parlamenti választások kezdődtek

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Észtországban, ahol a közvélemény-kutatások felmérése szerint újraválaszthatják a hatalmon lévő jobbközép kormányt, dacára a radikális megszorító intézkedéseknek.

A szavazó helyiségek reggel - helyi idő szerint - 9 órakor nyitottak és 20 óráig fogadják a szavazókat. Az egykamarás parlament (Riigikogu) 101 képviselői helyéért kilenc párt jelöltjei mellett 32 független is indult. A 1,3 milliós lélekszámú Észtország volt a 17. állam Európában, amely fizetőeszközként idén januárban bevezette az eurót. Az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet köztársaságot is keményen sújtotta a világgazdasági válság, de idén már növekszik a gazdaság, és csökkent a munkanélküliség, amelynek 14 százalékos mértéke még így is az egyik legmagasabb az unióban.

A választások érdekessége, hogy elektronikus úton is lehetett szavazni, és a 915 ezer szavazásra jogosult 15,4 százaléka otthon tette le voksát kedvenc pártja mellett. Vasárnap már csak azok szavazhatnak, akik ezt eddig - február 24. és március 2. között - interneten vagy mobiltelefonon keresztül nem tették meg. A balti ország továbbra is az egyetlen a világon, amely egész területén biztosítja lakosainak az otthonról történő elektronikus szavazást. Észtországban több mint 120 ezer olyan ember él, akinek nincs észt állampolgársága, többségében oroszajkúak. Állampolgárság híján ők nem is szavazhatnak.

A legutóbbi, 2007. március 4-i parlamenti választásokon az Észt Reformpárt 31, az Észt Centrumpárt 29, a Pro Patria-Res Publica 19, az Észt Szociáldemokrata Párt 10 mandátumot kapott, a törvényhozásba rajtuk kívül még az Észt Zöldek és az Észt Népi Unió 6-6 képviselője jutott be a törvényhozásba. Ezt követően Andrus Ansip, a Reformpárt vezetője által alakított kormányban a Reformpárt a Pro Patria-Res Publica Szövetséggel és a szociáldemokratákkal lépett koalícióra. 2009 májusában a kormány kétpártivá szűkült, miután Ansip - költségvetési nézeteltérések miatt - menesztette három szociáldemokrata miniszterét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bahrein - a kormány székháza előtt tüntetnek

Több ezren tüntettek vasárnap a bahreini fővárosban, el-Manamában a kormány székháza előtt, a… Tovább olvasom