Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Észtország államháztartási hiánya jóval három százalék alatti

Jóval három százalék alatti volt Észtország GDP-arányos államháztartási hiánya az idei első tíz hónapban. Ennek alapján a balti ország nagy valószínűséggel bevezetheti majd az eurót 2011-ben, ahogy azt a szakértők várják.
A tízhavi deficit 3,3 milliárd korona (311 millió dollár) volt a szeptemberrel zárult kilenc hónap 2,8 milliárd korona hiánya után. A tízhavi deficit a GDP 1,57 százalékának felelt meg.

A kormány azzal számol azonban, hogy a deficit növekszik majd az év végéig, elérheti, vagy valamivel meghaladhatja az euróövezeti tagsághoz még megengedett 3 százalékos felső határt. Történik ez annak ellenére, hogy az idén már 16 milliárd koronával kurtították meg a költségvetési kiadásokat, és októberben a balti ország pénzügyminisztériuma pedig azt közölte, további 2,5 milliárd korona kiadáslefaragást tervez.

Kedden a Nordea Bank és a Moodyís nemzetközi hitelminősítő is úgy vélte, hogy Észtorzság nagy eséllyel 2011-ben bevezetheti az eurót. A 3 százalékos államháztartási hiánycél betartásával azonban gondok lehetnek - figyelmeztettek ugyanakkor mindketten. A Moodyís várakozása szerint Észtország 2010 májusában kap hivatalosan zöld utat az euró bevezetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem változott az amerikai heti munkanélküli segélykérelmek száma

A várt szerény növekedés helyett stagnált, és ezzel január eleje óta a legalacsonyabb szinten állt a… Tovább olvasom