Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Északi-iraki hadműveletek: A török parlament hozzájárult

A török parlament szerdán hozzájárult ahhoz, hogy a kormány csapatokat küldjön Észak-Irakba a körzetben tevékenykedő, és az utóbbi időben Törökországba is behatoló kurd szeparatisták ellen.
Az 550 fős ankarai törvényhozásban 526 képviselő szavazott igennel a katonai akciókra.A parlamenti döntés értelmében a török kormány egy évig maga dönthet arról, hogy mikor küld csapatokat Észak-Irakba. Az egységek számát is a Recep Tayyip Erdogan ((redzsep tajjip erdoán)) vezette kabinet határozhatja meg. A parlamenti döntés hangsúlyozza, hogy Törökország tiszteletben tartja Irak területi egységét, a beavatkozások kizárólag a kurd szeparatisták ellen irányulnak.

Az ankarai döntés előzménye, hogy szakadár Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei török és iraki bázisokról indulva a múlt hétvégén 15 török katonát öltek meg különböző támadásokban. A PKK-t a török kormány, az Egyesült Államok és az Európai Uniós is terrorszervezetként tartja nyilván. Az önálló kurd államért küzdő PKK a hetvenes években alakult.

Vezetőjét Abdulah Öcalant ((ödzsálán)) 1999-ben elfogták és halálra ítélték. A büntetést nem hajtották végre - 1984 óta nem volt kivégzés Törökországban -, 2002-ben az országban eltörölték a halálbüntetést.

A börtönből Öcalan fegyverszünetre szólította fel a PKK-t. A török kormányfő válaszul azt közölte, hogy fegyverszünetet csak államok köthetnek egymással, terrorista szervezetekre nem vonatkozik ez a lehetőség. A konfliktusban korábban a NATO és az Egyesült Államok is önmérsékletre szólította fel Törökországot. Az iraki elnök, Dzsalal Talabani is azt követelte, hogy a török parlament ne járuljon hozzá a hadsereg Irakba vezényléséhez. Nuri el Maliki kormányfő pedig azt mondta, hogy az iraki vezetés mindent megtesz a PKK felszámolásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rice szerint eljött a Palesztin állam ideje

Itt az ideje a palesztin állam megalapításának - mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter… Tovább olvasom