Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Észak-Korea érvénytelennek tekinti a fegyverszüneti megállapodást

Észak-Korea érvénytelennek tekinti az 1953-as háború után Dél-Koreával kötött fegyverszüneti megállapodást - közölte szerdán a védelmi bizottság egyik képviselője.

A phenjani védelmi bizottság egyik képviselője szerdán közölte: Észak-Korea álláspontja szerint nem kötelezőek reá nézve az egyezményben foglaltak. Phenjan a továbbiakban is erősíteni fogja nukleáris elrettentő erejét, amely szavatolja az ország szuverenitásának biztos oltalmát - tette hozzá a testület illetékese.

Phenjan először március 5-én jelezte a fegyverszüneti megállapodás felmondását, válaszul arra, hogy megkezdődött a térségben az Egyesült Államok és Dél-Korea éves közös hadgyakorlata. A világszervezet szerint azonban a megállapodást az ENSZ Közgyűlése fogadta el, így annak egyoldalú felmondásához sem Észak-, sem Dél-Koreának nincs joga.

A Koreai-félszigeten nemcsak a március elejétől április végéig tartó amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt pattanásig feszült a helyzet, hanem amiatt is, hogy Észak-Korea február 12-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig válaszul újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Phenjant.

Észak-Korea "megsemmisítéssel" és "atomháborúval" fenyegette meg Washingtont, és nemcsak a Dél-Koreával kötött fegyverszünetet, hanem a megnemtámadási egyezmények felmondását is kilátásba helyezte.

A washingtoni John Hopkins Egyetem egyetemen működő amerikai-koreai intézet kereskedelmi műholdak felvételeit elemezve arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Korea egyelőre nem készül újabb rakétakísérletre. A szakértők január és március eleje között készült műholdfelvételeket elemezték, és megállapították, hogy a két észak-koreai gyakorlóterep egyikén sem folynak olyan előkészületek, amelyekből arra lehetne következtetni, hogy Phenjan a jövő hónapban újabb rakétakísérlet hajt végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kannibalizmusra készült a New York-i exrendőr

Bűnösnek találták azt a volt New York-i rendőrt, aki azt tervezte, hogy nőket fog elrabolni, megerőszakolni, megkínozni, hogy a holttestüket aztán megsüsse és megegye. Tovább olvasom