Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Észak-Korea elfogadja a családegyesítésekre tett déli javaslatokat

Észak-Korea elfogadta azt a dél-koreai javaslatot, hogy újítsák fel a hatvan évvel ezelőtt véget ért koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit.
Észak-Korea elfogadta vasárnap azt a dél-koreai javaslatot, hogy újítsák fel a hatvan évvel ezelőtt véget ért koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Észak-Korea vállalta a családi találkozók megszervezését a hagyományos őszünnep idejére, amely idén szeptember 19-re esik - idézte a KCNA a Korea békés újraegyesítésére alakult bizottságot. Phenjan azt javasolja, hogy e találkozókra egy kedvelt északi üdülőövezetben, a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy) kerüljön sor. Ugyancsak ajánl egy következő találkozót - akkor videokapcsolat révén - október 4-ére, amely időpont a 2007-ben tartott Korea-közi csúcsértekezlet évfordulója.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Phenjan augusztus 23-ra javasolt kétoldalú munkamegbeszéléseket az ügyben. Az északi beleegyezés előzménye az volt, hogy a két fél megállapodott a fegyverszüneti vonal északi oldalán lévő, közösen működtetett keszongi ipari park újramegnyitásában, ahonnan Phenjan áprilisban kivonta a 123 dél-koreai cég által foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, rekedtek az átléphetetlen határvonal két oldalán. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt. A szöuli kormány adatai szerint csak Dél-Koreában eddig körülbelül 73 ezren jelentkeztek, hogy találkozhassanak rokonaikkal, mintegy 80 százalékuk hetven év fölötti, ami még sürgetőbbé teszi számukra a találkozó létrejöttét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új információk Diana haláláról?

A brit rendőrség a Diana hercegnő halálával kapcsolatos új adatok jelentőségét és megbízhatóságát… Tovább olvasom