Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Észak-amerikai nagyvárosokban is a székely autonómiáért tüntettek

Észak-Amerika több nagyvárosában tartottak vasárnap megmozdulásokat a székely autonómia ügye melletti szolidaritás jegyében.
New Yorkban csaknem 250-en tüntettek békésen Románia főkonzulátusa előtt - mondta az MTI-nek az eseményt szervező Baumeister László Wilhelm. A rendőrség által biztosított tüntetésen, amelyre a résztvevők a székely és a magyar zászlók mellett egy román lobogót is elvittek, beszédek hangzottak el a székely autonómia ügyének és az erdélyi örökségnek a védelmében.

Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze, hogy támogassák Székelyföld autonómiájának ügyét - tájékoztatta telefonon azt MTI-t Csibi Lóránt, az esemény szervezője, a városban működő Bocskai Rádió főszerkesztője.

Csibi Lóránt az összegyűltek előtt, akik elénekelték a magyar és a székely himnuszt, egyebek mellett ismertette a közigazgatás átszervezésére irányuló román kormányzati szándékot.

Autonómiatüntetés a székely szabadság napján New Yorkban - az MTI felvételei.

Los Angelesben a San Fernando-völgyi magyar református templomban közös imával és verses-zenés műsorral hívták fel a figyelmet a székely autonómia ügyére. Az eseményen mintegy hetvenen vettek részt. A Los Angeles-i eseményt, ugyanúgy, mint Clevelandben, támogatási nyilatkozat felolvasása és aláírásgyűjtés zárta.

Washingtonban egy körülbelül 20 fős csoport székely zászlókkal és egy angol nyelvű, Autonómiát Székelyföldnek felirattal tartott flashmob megmozdulást a Fehér Ház közelében. A részvevők közül többen székely népviseletben vagy a csíkszeredai hokicsapat mezében jelentek meg.

Kanadában Ottawában és Torontóban hirdetett meg szolidaritási megmozdulásokat a Székely-Magyar Kanadai Egyesület, mindkét városban az ott működő román képviselet elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-helikopter zuhant le Kongóban, négyfős személyzetének nincs nyoma

Lezuhant az ENSZ-békefenntartók egyik helikoptere Kongóban, Bukavu térségében, négyfős orosz… Tovább olvasom