Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Este lezárják az osztrák légteret is

Péntek este hét órától Ausztria légterét is fokozatosan lezárják a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője.

19 órától az északi országrész légterét zárják le, majd 20 órától a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi és a salzburgi repülőteret is. Az ország déli részének légterére később kerül sor. A grazi és a klagenfurti légikikötőket lehetőség szerint megpróbálják minél tovább nyitva tartani - mondta Peter Schmidt szóvivő.

Korábban azt közölte az Austro Control, hogy péntek délutántól kezdődik a légtér fokozatos lezárása a forgalom elől. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel az intézkedést.

A schwechati repülőtéren a délelőtt folyamán mintegy ötven érkező és ugyanennyi induló járatot töröltek. Főként londoni, brüsszeli, párizsi, oslói, helsinki, varsói, krakkói járatok maradtak a földön. Az utasok fegyelmezetten vették tudomásul a járattörléseket. Az osztrák hírügynökségnek egy magyar turistacsoport vezetője azt mondta, "a nyaralók megértik, hogy a biztonság az első". A Dominikai Köztársaságba tartó csoport Amszterdamon át repült volna. Most más útvonalat választanak, az is elképzelhető, hogy repülőgép helyett egyelőre busszal indulnak tovább.

A grazi, klagenfurti és linzi repülőtéren is töröltek délelőtt járatokat. Ahogy Schwechatról is, a légitársaságok ezekről is megpróbálják az utazókat más, "kerülő" útvonalon eljuttatni úticéljukhoz.

Hosszú sorok alakultak ki viszont a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof), mert sokan vasúttal indulnának tovább. A rendszerint üresen tátongó váróteremben most a kasszáktól a peronokig állt a sor. Az osztrák szövetségi vasúttársaság (ÖBB) a rendkívüli helyzet miatt megsokszorozta a személyzet létszámát, és különvonatokat indít.

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint a hamufelhő kora este ér Ausztria fölé, s várhatóan reggelre hagyja el az országot. A szakemberek elmondták, hogy több ezer aggódó telefonhívást kaptak. A meteorológiai intézet szakemberei szerint az ország felett 3-500 ezer méteres magasságban elvonuló hamufelhő az egészségre teljesen ártalmatlan. Veszélytelen az az eső is, amely a hamufelhőből eshet. A járattörléseken kívül a földről nem érzékelni semmit a jelenségből - tették hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. április 17. 02:02
    „Ki a fax erdekli a labancokat!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkebefektetés: Románia négyszer vonzóbb nálunk

Romániában hatmilliárd euróra emelkedhet a közvetlen külföldi befektetés az idén a tavalyi 4,9… Tovább olvasom