Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Esélyegyenlőségi Csúcs: a cigányok oktatása

Franciaország - Járóka Lívia, az Európai Néppárt fideszes képviselője az oktatási szegregációra hívta fel a figyelmet a hétfőn Párizsban kezdődött Európai Esélyegyenlőségi Csúcstalálkozón.
Járóka Lívia szerint az oktatási szegregáció a roma gyermekeket súlytó egyik legkomolyabb jogsértés és ráadásul érvényesülésüknek is ez az akadálya.

A magas színtű konferenciát - a francia elnökség nevében - Xavier Bertrand, francia foglalkoztatási és szociális miniszter, és Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős európai biztos nyitotta meg. A tanácskozásra meghívottak között a kormányok, az európai szociális partnerek és az esélyegyenlőség területen legjelentősebb európai jogvédő és civilszervezetek képviselői foglaltak helyet.

Járóka Lívia figyelmeztetett, hogy munkafelvételnél tapasztalható megkülönböztetés mellett a romák elsősorban alacsony iskolázottságuk folytán szorulnak ki a munkaerőpiacról. "A roma fiatalok túlnyomó többségének nincs középfokú végzettsége, és a rossz minőségű alapfokú oktatás következtében csak jelentéktelen részük szerezhet felsőfokú végzettséget˝. Járóka továbbá hangsúlyozta, hogy, mint alapvető emberi jog, az oktatásnak kulcsfontosságú szerepe van az egyéb emberi jogok érvényesítésében.

A roma fiatalok túlnyomó többségének nincs középfokú végzettsége.
A roma fiatalok túlnyomó többségének nincs középfokú végzettsége.


A roma gyermekek korai oktatásába való befektetés az Európai Uniós tagállamok gazdaságának megerősítését jelentheti. A képviselőnő szerint szükséges, ezen összefüggéseket a legszélesebb körben - romák és nem romák között is - tudatosítani. Ugyanis minél korábban kezdi meg a roma diák az iskolát, úgy nőnek esélyei arra, hogy a munkaerőpiac termelékeny tagjaivá váljon; a jövedelem és fogyasztás után fizetett adókon keresztül hozzájárulnak a nemzeti költségvetéshez. "A romáknak európai uniós állampolgárságuk jogán biztosítani kell a minőségi oktatáshoz való jogukat, és garantálni kell az alacsony színvonalú és elkülönített oktatásuk felszámolását"- emelte ki Járóka Lívia.

A képviselő szerint szükséges az Európai Unió cél és cselekvés-orientált összefogása az iskolai deszegregációs folyamatok azonnali felgyorsításához, ehhez a meglévő és tervezett antidiszkriminációs direktívák helyes betartatása alapvető fontosságú. "Meg kell törni a szegénység, szegregáció, munkanélküliség ördögi körét, meg kell adni a roma gyermekek a demokratikus tér adta lehetőségeket, hogy teljes jogú polgárként járulhassanak hozzá Európa jövőjéhez" - követelte Járóka.

A mindenki számára biztosítandó ˝Esélyegyenlőség Európai Évének˝ jegyében a tavalyi berlini találkozó óta évente megrendezésre kerülő Európai Esélyegyenlőségi Csúcs célja, hogy egyedülálló fórumot biztosítson az európai és tagállami szinten kitűzött esélyegyenlőség és megkülönböztetés-mentesség céljainak előmozdításához.

Olvasóink írták

 • 9. kevin 2008. szeptember 30. 15:50
  „te..zi nezzel korul alegtobben dolgoznanak csak ti nem engeditek oket te b.zi.”
 • 8. Equal 2008. szeptember 30. 14:08
  „Ja esélyegyenlőség, Canadába csak úgy özönlöttek ki mikor nem volt vízum köteles a beutazás, felvették a segélyeket, hazajöttek megint visszamentek, mi lett belőle?Visszaállították a vízum kötelezettséget, azután mentek máshova, más országba.Ne hogy valaki azt mondja nekem, hogy a roma tanulni fog meg rendesen dolgozni?Akkor mutassanak egy ilyent, mert én még nem láttam.”
 • 7. nem mondom meg 2008. szeptember 30. 11:35
  „Hát igen... Az "amstetteni rém" is magyar volt, aki a saját lányának csinált egy rakat gyereket a pincében. Egész Európátban attól volt hangos a sajtó, hogy a szegény szerencsétlen, Ausztriába szakadt magyar mit tett, ugye? Kiskomám, fröcsög belőled a gyűlölet...”
 • 6. JoeUK 2008. szeptember 29. 23:50
  „Vajon tenyleg minden iskola kapujaban all egy csunya kopasz "bacsi" bakancsban es nem engedi bemenni oda a "sotetboru" gyerekeket?
  Vagy mi mas akadalyozza meg a roma gyerekeket abban hogy akar az altalanos iskolat is befejezzek?
  Tenyleg ki vannak tiltva a kozep- es felsooktatasbol?

  En nem tudok olyan jogi vagy torvenyi szabalyozasrol ami a romakat hatranyosan kulonboztetne meg az oktatasban. Viszont tudok sok-sok roma osztondijrol, tandij es tanszertamogatasrol, kollegiumi elhelyezesi tamogatasokrol, dijkedvezmenyekrol.

  A cigany kulturaban nem divat iskolaba jarni, ennyi. Errol nem a rendszer es nem is a "fasisztanaci" magyar nep tehet. Csak arra konnyebb (es foleg hasznosabb) fogni...”
 • 5. bébikomp 2008. szeptember 29. 22:54
  „Hogyan tehetne szert középfokú és főleg felsőfokú végzettségre az, aki analfabéta, legfeljebb a nevét tudja leírni? Azok az idők remélem már elmúltak, amikor ez még lehetséges volt. Bár az akkori "érettek" és "diplomások" közül néhány díszpéldány még életben van, de szerencsére mára nem sok vizet zavarnak azok az elvtársak.”
 • 4. Putyilov 2008. szeptember 29. 20:27
  „Mire tanítsák őket,ha el sem mennek az iskolába?”
 • 3. alfonzy 2008. szeptember 29. 19:46
  „érdekes, mégis eltartják a sok roma bűnöző naplopót.”
 • 2. pantani 2008. szeptember 29. 16:30
  „a magyaroknak pedig csak kötelezettségeik vannak, ugyanis ők soha nem esnek kisértésbe ha adót kell fizentni és az állam pénzével mindig nagyon tisztességesen elszámolnak. Ennyit erről”
 • 1. nem mondom meg 2008. szeptember 29. 16:03
  „"A romáknak európai uniós állampolgárságuk jogán biztosítani kell a minőségi oktatáshoz való jogukat..."

  A romáknak európai uniós állampolgárságuk okán nem csak jogaik, de kötelezettségeik is vannak. Úgymint dolgozni, adót fizetni, járulékot fizetni, törvényeket betartani, civilizált életvitelt folytatni. Aki nem tesz eleget a kötelességeinek, az ne hivatkozzon a jogaira.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött az al-Kaida

Egy nemrég elkészült felmérés azt mutatja, az emberek többsége szerint az USA terrorellenes háborúja… Tovább olvasom