Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Erőszakos tüntetés egy atomerőmű bővítése ellen Indiában

Megtámadott egy kórházat és buszokat gyújtott fel Nyugat-Indiában egy atomerőmű bővítése ellen tiltakozó csoportosulás kedden, miután előző nap a rendőrség lelőtte az egyik demonstráló aktivistát. A zűrzavarban húsz ember - köztük hat rendőr - megsebesült, öt embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.
A dzsaitapuri erőmű 9900 megawattos bővítése elleni, régóta tartó tiltakozás a fukusimai atomkatasztrófa után újra fellángolt.

A demonstrálók - köztük ellenzéki politikusok - lezárták a tervezett új reaktorok kijelölt helye felé vezető utat, amelynek mentén számos kis halászfalu található. "Nem fejezzük be a tiltakozást és nem adjuk át a holttestet, illetve nem engedjük meg a halottszemlét, amíg Maharasztra állam vezetője, Pritvirazs Csauhan nem állítja le a dzsaitapuri projektet" - jelentette ki egy jobboldali ellenzéki képviselő a sajtónak.

A tiltakozók azt a kórházat támadták meg, ahol a hétfői tüntetés halottját akarták felboncolni. A tüntetők nem engedik ezt, mert szerintük részrehajló lenne a jegyzőkönyv.

Dzsajram Rames környezetvédelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány nem állt el a tervétől, és folytatódni fog az erőmű bővítése hat reaktorral, összesen 10 milliárd dollár értékben. Ha elkészül, a dzsaitapuri lesz a legnagyobb nukleáris komplexum a világon. Rames szerint az egyik párt felesleges politikai hűhót csinált az ügyből.

"Korábban is megmondtam, és most is azt mondom, hogy a nukleáris energián kívül nincs más választásunk" - tette hozzá.

Az erőmű ellen tiltakozók a fukusimai katasztrófa elborzasztó képeit ábrázoló plakátokat ragasztottak ki a környező falvakban, arra figyelmezetve, hogy ez lehet a régió sorsa egy hasonló szerencsétlenség esetén.

Indiában csúcsidőben 12 százalékkal több áramra lenne szükség, mint amennyit most megtermelnek a különböző erőművek, és a szubkontinens lakosainak 40 százaléka egyáltalán nem jut áramhoz. Az áram hiánya visszafogja a harmadik legnagyobb ázsiai gazdaság fejlődését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 ezer nyugat-líbiai rászorulónak szállít élelmet az ENSZ

Közel ötvenezer ember egy hónapos ellátására elegendő élelmiszert indított útjára Nyugat-Líbiába… Tovább olvasom