Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Erőszakba torkollott a tiltakozás Athénban

A tüntetők a kormány újabb megszorító intézkedései miatt mentek az utcára.

Erőszakba torkollott a görög fővárosban, Athénban szerdán a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozás; fiatalok egy csoportja összeverekedett a kivezényelt rendfenntartókkal.

A görögországi általános sztrájk és az ezzel párhuzamosan országszerte tartott több tízezres tüntetések jelentik az első nagy megmozdulást azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Athénban - ahol a szervezők szerint 100 ezren, a rendőrség szerint 50 ezren tüntettek - a rohamrendőrök könnygázt vetettek be több száz tiltakozó ellen azt követően, hogy erőszakos cselekmények robbantak ki a parlament épületénél. A sztrájk miatt zárva tartanak az iskolák, több légi járat kimaradt, és akadozott számos szolgáltatás is, beleértve az egészségügyet, a pénzintézeteket és a kereskedelmet. A turisták még a leghíresebb műemlékhez, az Akropoliszhoz sem látogathattak el, mert az is zárva volt.

Az összecsapások során a tüntetők Molotov-koktéllal és üvegekkel dobálták a rendőröket, fákat és szemeteskukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, és kalapáccsal utcaköveket is kibontottak, hogy azokat is fegyverként használják a hatóság emberei ellen.

Erőszakba torkollott a megszorító intézkedések elleni tiltakozás Athénban. Fotó: MTI (galéria)

Húsz rendőr könnyebben megsérült, és mintegy 100 tüntetőt őrizetbe vettek, de csak nyolcat tartottak tartósan fogva.

Az összetűzések a békésebb tüntetőket arra kényszerítették, hogy a szomszédos utcákba húzódjanak vissza.

A görög pénzügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy - a nemzetközi hitelezők nyomására - kidolgozta az újabb megszorító csomag részleteit, és ez a következő két évben újabb 11,5 milliárd eurós megtakarítással sújtja a lakosságot. A csomagot még a hárompárti kormánykoalíció két kisebb erejének is jóvá kell hagynia, valamint a nemzetközi támogatókat képviselő "trojkának". Előbbiekkel csütörtökön, utóbbival a jövő héten tárgyalnak Szamaraszék.

Kedd este Spanyolországban is összetűzésekbe torkolló tüntetéseket tartottak az ottani megtakarítási program miatt. A madridi tiltakozó akciónak több mint 60 sebesültje volt, köztük 27 rendőr. A rendfenntartó erők 26 résztvevőt vettek őrizetbe.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a sztrájk szerda reggel Görögországban, amelyben több millióan vesznek a részt az állami és magánszférából egyaránt, a résztvevők a kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.

Az egész napos munkabeszüntetés a tömegközlekedést, a légi- és kikötői forgalmat egyaránt érinti. Zárva lesznek a fontos közhivatalok, a posták, az iskolák, az üzletek, és a kórházak is csak sürgősségi ellátást végeznek.

Az idén ez már a harmadik általános sztrájk, az első nagy megmozdulás azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Az új kabinet az előző kormány által bejelentett takarékossági programon túl még 11,5 milliárd eurót tervez megspórolni a nemzetközi hitelezők kérésére, és így hozzájuthat a következő, 31 milliárd eurós hitelrészlethez.

A tiltakozó megmozdulást meghirdető két érdekvédelmi szövetség, a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mintegy 2,5 millió munkavállalót képvisel, a görög foglalkoztatottak mintegy felét.

Utoljára idén februárban, még az előző kormány idején voltak erőszakos cselekményekbe torkolló megmozdulások Görögországban.

Olvasóink írták

  • 1. janus 2012. szeptember 26. 21:25
    „ez lesz magyarorszagon is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metil-alkohol-mérgezés: eddig 26 áldozatot követelt a kíméletlen nyerészkedés

Huszonhatra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés következtében elhunytak száma Csehországban -… Tovább olvasom