Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Erőszak és káosz Egyiptomban, több száz halott

Országszerte legalább 525 ember vesztette életét előző nap Egyiptomban a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti összecsapásokban.

16:19 - Kormányzati épületet ostromoltak meg

A Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet több száz híve megostromolta és felgyújtotta a gízai tartományi kormányzat hivatali épületét csütörtökön - közölte az egyiptomi állami televízió.

Beszámolók szerint az iszlamisták Molotov-koktélokkal dobálták az épületet és lövéseket adtak le rá. Az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint a támadást visszaverték, a helyszínen több embert letartóztattak.

Az újabb erőszakos megmozdulást azt sem tudta megakadályozni, hogy a biztonsági erők minden eszközt bevetnek a tüntetők városon belüli mozgásának ellehetetlenítése érdekében.

A Muzulmán Testvériség szóvivője csütörtök délután közölte, hogy a "népharag fékezhetetlenné vált" Egyiptomban. A szervezetet "súlyos csapás érte" a rendőrség akciói miatt, és "képtelenné vált tevékenysége központi koordinációjára". A szóvivő azt is elmondta, hogy a szerdai összecsapások során a csoport két vezetőjét meglőtték, de az illetők életben vannak.

Hivatalos adatok szerint legalább 525 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerdán, ez volt a legvéresebb nap az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta. A rendőri erőszakot számos nyugati és arab ország elítélte.

Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást.

A Muzulmán Testvériség azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata van. Egy, a szerdai összecsapások közelében lévő kairói mecset arról számolt be csütörtökön, hogy a hatóságok nem vesznek tudomást arról a több mint 200 holttestről, amelyeket az előző nap szállítottak az imahelyre, s azóta ott tárolnak.

Az események miatt szerdán délután egy hónapos szükségállapodott hirdettek ki az országban, Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas alelnök pedig benyújtotta lemondását.

Csütörtökön a hatóságok bejelentették, hogy 30 nappal meghosszabbítják Murszi fogva tartását. A hivatalából elmozdított elnököt egy titkos helyen tartja fogva a hadsereg. Gyilkossággal és kémkedéssel vádolják, továbbá azzal is, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

A Muzulmán Testvériség továbbra is kitart amellett, hogy a válságot csak Murszi hatalomba való visszahelyezésével lehet békésen rendezni. Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír-téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.

A kormányzati épület elleni támadástól eltekintve Kairó szokatlanul csöndes volt csütörtökön helyi beszámolók szerint, a forgalom a szokásosnak töredéke volt, sok bolt és iroda zárva maradt. A rendőrség a tüntetések ellehetetlenítése érdekében számos ellenőrzőpontot létesített a városban, éjszakára pedig kijárási tilalom van érvényben. A történtek miatt több nyugati cég, köztük a General Motors és az Electrolux is felfüggesztette a termelést Egyiptomban.

14:15 - Új hivatalos összesítés: 525 halálos áldozata volt az összecsapásoknak

A legújabb csütörtöki hivatalos összesítés szerint országszerte legalább 525 ember vesztette életét előző nap Egyiptomban a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban, csütörtökre újabb tüntetéseket jelentett be a Muzulmán Testvériség.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium pontosított adata szerint a sebesültek száma megközelíti a 3600-at. Az 525 halálos áldozat nagy többsége - 482 - civil.

A volt elnököt támogató Muzulmán Testvériség mozgalom korábban azt állította, hogy szerte az országban a halottak száma meghaladta a 2000-et, és mintegy 10 ezren sebesültek meg.

A Muzulmán Testvériség azt közölte, hogy az előző napi mészárlást követően, csütörtökön is felvonulásra készülnek Kairóban. "Ma délutáni, al-Imán mecsettől induló felvonulásunkkal tiltakozunk a tegnapi nap véres eseményei ellen" - áll a szervezet közleményében.

A hadsereg által felállított ideiglenes kormány figyelmeztetett, hogy a továbbiakban nem tűri sem az ülősztrájkokat, sem az erőszakos cselekményeket.

Biztonsági források szerint az egyiptomi átmeneti kormányzat szerdán határozatlan időre lezárta a rafahi határátkelőt Gáza és Egyiptom között.
Szerda éjszaka egyetlen erőszakos cselekményt sem jelentettek Egyiptomban. Az általában nyüzsgő Kairóban a forgalom reggel csak fokozatosan kezdett helyreállni. Egyesek szerint az erőszak újabb fellángolása várható, ugyanis a Muzulmán Testvériség arra hívta fel híveit, hogy folytassák az ellenállást.

Az egyiptomi rendőrség szerdán kiürítette azt a két kairói teret, ahol iszlamista tüntetők tábort vertek, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Murszi elnök elmozdítása ellen. Az akció hírére országszerte véres összecsapások robbantak ki.

Hádzim el-Beblávi miniszterelnök esti tv-beszédében az mondta, a rendőrség a lehető legnagyobb visszafogottsággal cselekedett a tüntetők ellen. Kijelentette, a világ egyetlen állama sem tűrné el, hogy fővárosának két fontos terét másfél hónapon át tüntetők ezrei tartsák megszállva.

A történtek nyomán benyújtotta lemondását Mohamed el-Baradei, a nemzetközileg elismert, Nobel-békedíjas egyiptomi alelnök. Lépését azzal indokolta, hogy "nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet".

A szerdai volt a legvéresebb nap Egyiptomban azóta, hogy 2011 elején megdöntötték Hoszni Mubarak volt elnök hatalmát. Ádli Manszúr ideiglenes egyiptomi elnök hivatala helyi idő szerint szerda délután négy órától szükségállapotot hirdetett ki egy hónap időtartamra.

Korábban:

Erőszak és káosz uralta Egyiptomot szerdán, a belpolitikai válság Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta minden korábbinál szélesebb méreteket öltött.

Hivatalos közlés szerint a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások összesen 278 halálos áldozatot követeltek. A sebesültek száma megközelítette a 2000-et.

Az egyiptomi hatóságok a nap folyamán erőszakot alkalmazva, ellenőrzésük alá vonták a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveinek két legfontosabb kairói táborát. Zavargások voltak több más városban, így Alexandriában és Szuezben is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen elítélte az erőszakot.

Az egyiptomi rendőrség szerda reggel kezdte meg annak a két kairói térnek a kiürítését, ahol iszlamista tüntetők tábort vertek, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen. Az an-Nahda téren, valamint a Rabaa el-Adavíja mecsetnél zajlott akció késő este fejeződött be.

A kormány egy hónapra országos szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában és Szuezben, valamint összesen 13 tartományban este hét és reggel hat óra között. Adli Manszúr ideiglenes államfő a szükségállapotot azzal indokolta, hogy szélsőséges csoportok szabotázsakciói miatt veszélybe került a közrend.

A történtek nyomán benyújtotta lemondását Mohamed el-Baradei, a nemzetközileg elismert, Nobel-békedíjas egyiptomi alelnök. Lépését azzal indokolta, hogy "nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet".

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerda késő este összesen 278 halálos áldozatról beszélt. A szóvivő elmondta, hogy a halottak többsége polgári személy. Az állami televízió azt jelentette, hogy a polgári halottak száma 235.

Az Egyiptom-szerte lezajlott összecsapásokban 43 rendőr vesztette életét.

A volt elnököt támogató Muzulmán Testvériség ezzel szemben már korábban azt állította, hogy szerte az országban a halottak száma meghaladta a 2000-et, és mintegy 10 ezren sebesültek meg.

A belügyminiszter védelmébe vette a hatóságok erőszakot alkalmazó fellépését, utalva arra is, hogy országszerte több rendőrőrsöt támadtak meg és a tüntetők Kairóban több minisztériumba is betörtek.

Arról is beszámolt, hogy a Murszi-támogatók kairói táborainak kiürítésekor nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le, köztük gépfegyvereket és kézigránátokat.

Közölte azt is, hogy őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét, akiknek kihallgatása - mint fogalmazott - jelenleg folyik. Végezetül hangsúlyozta, hogy a hatóságok további tiltakozó megmozdulásokat nem engedélyeznek.

Az Egyesült Államok elítélte az Egyiptomban kirobbant vérontást. John Kerry külügyminiszter az egyiptomi hadsereget a választások mielőbbi megtartására szólította fel. Kerry úgy értékelte, hogy országban kiújult erőszak nehezíti a politikai rendezést és a megbékélést.

Kormányforrások szerint az erőszakos cselekmények nyomán az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy lemondja az Egyiptommal közösen tartandó, a közeli jövőben tervezett nagyszabású hadgyakorlatot. Eszerint az Obama-kormány állítólag komolyan mérlegeli a Bright Star fedőnevű, minden második évben sorra kerülő manőver lemondását.

Ezzel egy időben erősítette meg a külügyminisztérium szóvivője, hogy Washingtonban folyik az Egyiptomot pénzügyi támogatással segítő program felülvizsgálata. Gyakorlatilag egy évi 1,55 milliárd dollárt kitevő, főként katonai segélyről van szó.

Éles hangú nyilatkozatban ítélte el az egyiptomi erőszakos cselekményeket csütörtökre virradó éjjel az Európai Unió. Brüsszel néhány órán belül két, hasonló tartalmú állásfoglalását tett közzé.

Az újabb nyilatkozatban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a Kairóban és az ország több más városában alkalmazott erőszak minden formáját.

A főképviselő az egyiptomi biztonsági erőket "rendkívüli tartózkodásra" szólította fel, és követelte az életbe léptetett szükségállapot lehető leggyorsabb hatályon kívül helyezését.

Legkevesebb három újságíró veszette életét a szerdai egyiptomi összecsapásokban - közölték az éjszaka folyamán helyi, illetve nemzetközi újságíró szervezetek. Szemtanúk beszámolóiból kitűnt, hogy a média képviselőit egyik fél sem kímélte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos adatgyűjtés: Snowden kapcsolatba lépett fiával

Egy védett internetes oldalon kapcsolatba lépett fiával Lon Snowden. Tovább olvasom