Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ergenekon-ügy - Félszáz letartóztatás Törökországban

Félszáz katonatiszt kihallgatását kezdte meg az ügyészség kedden Törökországban az Ergenekon-ügyként elhíresült állítólagos kormányellenes összeesküvés miatt zajló eljárásban.

Az Európai Unió aggodalmának adott hangot a jogi lépés nyomán. A nem is olyan régen még érinthetetlennek hitt, az elmúlt negyven évben négy kormányt megbuktató hadsereg 51 tagját - más források szerint 49 tagját - tartóztatták le hétfőn, köztük a légierő és a hadiflotta volt parancsnokait.

Hétfőn a török médiában még csak 14 letartóztatásról adtak hírt. A letartóztatási hullám azt jelezheti, hogy fokozódik a hatalmi harc Törökországban a népszerű és az Európai Unió támogatását is bíró, Recep Tayyip Erdogan vezette iszlámbarát kormány és a magát a világ állam őrének tekintő hadsereg között.

A gyanúsítottakat - Ibrahim Firtinát, a légierő egykori vezetőjét, Özden Örneket, a haditengerészet volt parancsnokát és Ergin Saygunt, a vezérkari főnök volt helyettesét, valamint további összesen két tucat, nyugalmazott és aktív katonatisztet - várhatóan még kedden bíróság elé állítják Isztambulban.

A török hadsereg elhatárolta magát az ügyészség és a nyomozó hatóságok lépésétől. A fegyveres erők összes tábornoka és admirálisa megjelent kedden a vezérkar székházában, hogy megvitassa a kialakult "komoly helyzetet" - jelentette honlapján a vezérkar, részletek közlése nélkül.

A Todayís Zaman című angol nyelvű török lap kedden azt írta, a tömeges letartóztatásokat azután kezdték meg a hatóságok, hogy szakértők hitelesnek találták a katonai összeesküvésről kiszivárgott dokumentumokat. A Milliyet című török napilap értesülése szerint az őrizetbe vetteket a kormány erőszakos megdöntésére tett kísérlettel vádolják, s azzal, hogy illegális szervezetet hoztak létre e célból. Az ellenzék szerint Erdogan arra használja föl az Ergenekon (Pöröly)-ügyet, hogy elhallgattassa azokat, akik bírálják a kormányt. A kabinet visszautasítja ezt a vádat.

Az Európai Unió aggodalmának adott hangot a főtisztek letartóztatása miatt. A brüsszeli bizottság tudomásul vette az őrizetbe vett személyekkel szemben felhozott súlyos vádakat, és nagyon figyelmesen követi a hatóságok eljárását - közölte egy szóvivő. Angela Flöte egyúttal figyelmeztetett: a nyomozó hatóságoknak ügyelniük kell arra, hogy betartsák a tisztességes eljárás elveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dick Cheney ötödik szívrohamát élte túl

Dick Cheney volt amerikai alelnök ötödik szívrohamát élte túl - derült ki abból a keddi… Tovább olvasom