Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Eredménytelenül értek véget a Jemenről szóló genfi béketárgyalások

A jemeni konfliktusban érintett felek között a hét elején kezdődtek a tárgyalások, az eredménytelenség ellenére pedig egyelőre nem tűztek ki új fordulót.
Érdemi eredmény nélkül értek véget pénteken a jemeni konfliktus rendezését célzó genfi egyeztetések - közölte sajtótájékoztatóján Rijád Jászín, a nemzetközileg elismert jemeni kormány külügyminisztere.

"A húszi delegáció sajnos nem tette lehetővé, hogy valódi előrelépést érjünk el, ahogyan vártuk" - jelentette ki a tárcavezető, aki mindazonáltal nem nevezte kudarcnak a béketárgyalásokat. "Nem értünk el akkora sikert, mint reméltük, de ez nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottunk volna" - mondta.

"Nagy reményekkel érkeztünk ide, és még mindig derűlátóak vagyunk abban a tekintetben, hogy az ENSZ égisze alatt békés megoldást fogunk elérni Jemen számára" - nyilatkozott a jemeni külügyminiszter.

Jászín elmondta, hogy további erőfeszítéseket fognak tenni a válság békés rendezésének érdekében. Hozzátette, hogy egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót.

Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja kijelentette, hogy meg fogják kettőzni a tűzszünet elérését célzó erőfeszítéseket. Genfi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a felek között hamarosan megállapodás születhet a fegyvernyugvásról. Hozzátette, hogy annak nemzetközi ellenőrzéséhez viszont már az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása kell.

A jemeni konfliktusban érintett felek között a hét elején kezdődtek meg a tárgyalások az ENSZ támogatásával.

A harcok azonban a tárgyalások közben is folytatódtak az ország területén. A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei pénteken is a húszik erőit bombázták a főváros, Szanaa közelében. A felkelők közlése szerint a légicsapásokban kilenc civil vesztette életét.

Jemenben a síita lázadók a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői ellen harcolnak. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával indított légi hadműveletet. A polgárháború és az arab koalíció közel 3 hónapja tartó beavatkozásának következtében emberek ezrei haltak meg, váltak menekültté saját hazájukban, vagy nélkülöznek napi szinten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A visegrádi országok nemet mondtak a menekültkvótákra

A visegrádiak szerint a kvóta szembemegy az Európai Tanács által is képviselt önkéntesség elvével. Tovább olvasom