Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

EP-választási kampányrajt Romániában

Tizenhárom párt valamint egy független jelölt pályázik Európai Parlamenti mandátumra és próbálja meggyőzni a romániai szavazókat a pénteken rajtolt választási kampány alatt. Az erdélyi magyarok brüsszeli érdekképviseletének ellátására az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a romániai EP-választások egyedüli független jelöltje is pályázik.
Tőkés Lászlót, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét több magyar civil szervezet támogatja.A romániai EP választásokat november 25-én tartjék meg. Ezzel egyidőben népszavazást is tartanak, amelyet Traian Basecu államelnök hirdetett meg az egyéni szavazókerületes választási rendszer ügyében.

Romániának 35 mandátuma van az EP-ben. Az RMDSZ becslései szerint a szervezet ebből kettőt vagy jó esetben hármat kaphat meg, azonban Tőkés László függetlenként való indulása keresztülhúzhatja a párt számításait. A püspökkel sikertelenül egyezkedtek hónapokon keresztül egy közös választási lista létrehozása érdekében. Az eddigi választások tapasztalataiból kiindulva - amely szerint a magyar párt elenyésző szavazatot kap a román nemzetiségűektől -, a szervezet politikusai azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar szavazatok megosztása miatt sem Tőkés, sem pedig az RMDSZ nem jut majd brüsszeli mandátumhoz.

Tőkés László az egyetlen olyan jelölt, akinek kampányában külföldi politikusok is aktívan részt vesznek. Orbán Viktor a hétvégén látogat Erdélybe Tőkés kampányát erősíteni, részt vesz a Krasznamihályfalván, Nagybányán, Avasújvároson és Zilahon szervezett kampánnyitó rendezvényeken. Orbán már az október hatodikai erdélyi látgatásakor is bejelentette: a FIDESZ-politikusok a romániai EP-kampány alatt akkor és annyiszor jönnek Erdélybe, amikor Tőkés László igényt tart erre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantomkép Bhutto merénylőiről

A pakisztáni rendőrség fantomképet készített a Benazir Bhutto elleni Karachi merénylet két… Tovább olvasom