Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

EP-képviselet nélkül maradhatnak az erdélyi magyarok

Tőkés László nem indul az RMDSZ listáján a november 25-i európai parlamenti választásokon, hanem egyéni jelöltként száll versenybe a romániai magyarok szavazataiért - ez derült ki Markó Béla és a református püspök között csütörtökön Kolozsváron lezajlott találkozón.
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a ónapok óta tartó egyeztetés utolsó ülése után közölte, hogy az európai parlamenti választásokon a romániai magyarságnak nem lesz közös listája.

Markó emlékeztetett: szervezete befutó helyet ajánlott fel a püspöknek. "Ebben nem sikerült megegyezni, tárgyalópartnereink nem fogadták el a 'romániai magyar szolidaritás' listáját".

Tőkés felhívta a figyelmet arra, hogy őt hat szervezet (az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak) támogatja. "Ők győztek meg arról, hogy vállaljam a független indulást, így nekik tartozom felelősséggel és elszámolással" - mondta, hozzáfűzve: e hat szervezet, az őt támogató egyházi fórumok, akárcsak a püspök tanácsadói úgy látták, hogy nem érett meg a helyzet az RMDSZ-szel való közös lista összeállítására.

A püspök egyébként összegyűjtötte a jelöléshez szükséges 140 ezer támogató aláírást.

Az RMDSZ csak a listára koncentrált

Tőkés László szerint a csütörtöki megbeszélésen a felek eltérő módon közelítették meg a kérdést. Az RMDSZ a közös listára koncentrált, Tőkésék viszont azt mondták, hogy e lista csak akkor válhat lehetővé, ha először az elvi kérdések és a programok szintjén születik megegyezés a romániai magyar közéletben szükséges "rendszerváltozást" illetően. A püspök ezalatt a romániai magyar közélet demokratizálását és pluralizmusát értette.

Markó leszögezte: a közös listáról szóló megegyezés elmaradása ellenére nem voltak haszontalanok az elmúlt hetek tárgyalásai. Hiszen a küldöttségek által alkotott munkacsoport elkészített egy határozat-tervezetet és egy cselekvési tervet.

Igaz, ezeket még nem írták alá, de Markó szerint e dokumentumok mégis azt tükrözik, hogy a két tárgyalóbizottság képes volt közelíteni egymáshoz álláspontjait, képes volt papírra vetni egyfajta együttműködési keretet. Ez jó alap a párbeszéd folytatásához - állapította meg.

Nem lesz negatív kampány

A felek egyetértettek abban, hogy választási kampánytól függetlenül folytatni fogják a párbeszédet, beleértve az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozását.

Abban is egyezségre jutottak, hogy bár az RMDSZ és Tőkés külön vesz részt az európai parlamenti választásokon, nem folytatnak majd negatív kampányt, ki-ki a maga üzenetének megfogalmazására, nem pedig a másik elleni támadásra összpontosítja figyelmét. sa pártoknak végleges választási listáikat egyébként szeptember 24-ig le kell adniuk.

Képviselet nékül maradhatnak

A sajtóértekezleten kiderült: mind az RMDSZ, mind Tőkés arra számít, hogy külön-külön is sikert arathat a választásokon. Ugyanakkor mindkét fél elismerte: megvan a kockázata annak, hogy a romániai magyarság esetleg európai képviselet nélkül marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköszöntött a tél: már az Alpokban is havazik

30 centiméteres friss hó hullott a hegyekben szerdára virradóan a magasabban fekvő területeken: Tirol, Salzburg és Karintia tartományokban. Tovább olvasom