Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

E.ON: összeomolhat a német áramellátás az atomenergia csökkentésével

A németországi áramellátás stabilitását veszélyeztetheti és áremelkedéshez vezethet szakértők szerint az 1980 előtt épített hét német atomerőmű biztonsági okokból történő, átmeneti leállítása.

Az atomerőművekben érdekelt E.ON vezérigazgatója szerint - aki a Der Spiegelnek nyilatkozott - a leállítással nehéz lesz stabilan tartani a német áramellátást, mert a kieső energia pótlása a hálózat nem megfelelő kiépítettsége miatt akadályokba ütközik.

Hiányoznak a vezetékek, amelyek az energiát a szélenergia-termelő Észak-Németországból az atomerőművek leállítása miatt nehéz helyzetbe kerülő Dél-Németországba juttatnák, és ez áramszünetekhez vezethet. A Spiegel szerint március végétől további nehézségek várhatók, mert akkor egy nyolcadik atomerőművet - a bajorországi Grafenrheinfeld erőművét - is le kell állítani, mivel ott már hónapokkal ezelőtt felfedeztek egy valószínű repedést a reaktormag egyik hűtővezetékénél.

A japán eseményekkel kapcsolatban a német kancellár szombaton közös biztonsági normákat követelt az uniós atomerőművek számára. Angela Merkel egyúttal azt is bejelentette, hogy a német kormány meggyorsítja a megújuló energiának az energiahálózatba juttatásához szükséges hálózat kiépítését. A megújuló energia németországi lobbiszervezete, a BEE szerint az ágazat a német áramigény mintegy 47 százalékát lenne képes fedezni 2020-ig. Tavaly Németország 585 milliárd kilowattóra áramtermeléséből 17 százalékot adott a megújulóenergia-szektor, és 23 százalékot a nukleáris ágazat.

A német kancellár kedden jelentette be, hogy Németország biztonsági felülvizsgálatra három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát, és nyitva hagyja, hogy mikor indítja őket újra. A hét érintett reaktorból egy Schleswig-Holsteinben, egy Alsó-Szászországban, kettő Hessen tartományban, kettő Baden-Württembergben, egy pedig Bajorországban található.

Leállításuk négy nagy, atomerőműveket is üzemeltető energetikai céget érint: a Vattenfall nevű svéd csoport egyik leányvállalatát, az E.ON és az RWE német magántársaságot, valamint az EnBW állami regionális szolgáltatót. A múlt pénteki földrengés okozta súlyos japán erőműbaleset felerősítette Németországban az atomenergiával szembeni, hagyományosan is erős félelmeket. A német kormány tavaly döntött úgy, hogy az ország összesen 17 nukleáris reaktorának működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, felülírva ezzel a előző kabinet döntését, amelynek értelmében 2021-ig bezárták volna valamennyit.

Angela Merkel kancellár akkor úgy érvelt, hogy Németországnak szüksége van "áthidaló technológiaként" az atomenergiára.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2011. március 21. 12:14
  „"japán erőműbaleset felerősítette Németországban az atomenergiával szembeni, hagyományosan is erős félelmeket"
  Inkább a média és a politikusok hisztériakeltése erősítette fel.
  Most egyék meg, amit főztek!”
 • 2. Hedon 2011. március 20. 12:09
  „Indul az atomlobby.
  Pár nap kussolás után próbálják menteni a menthetőt
  és zsarolni a döntéshozókat.
  Itthon a szélerőműveket is Ők nyírták ki.
  2014-ig már nem épül egy sem.”
 • 1. rommel 2011. március 19. 22:58
  „MAJD MEGLÁTJUK !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Sugárszennyezett a vezetékes víz Tokióban

Sugárszennyeződést mutattak ki a japán főváros ivóvízhálózatában, a terhelés szintje azonban elmarad a törvényben rögzített határértéktől. Tovább olvasom