Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

ENSZ felhatalmazás a szomáliai kalózok elleni hadiakciókhoz

Felhatalmazást adott az ENSZ Biztonsági Tanácsa arra, hogy hadihajókat küldjenek a szomáliai vizekre a kalózok elleni harcokhoz.
A BBC információi szerint a határozat alapján a szomáliai felségvizeken sorozatossá vált kalóz-akciók megfékezésére az ENSZ bármiféle eszköz bevetésére felhatalmazást ad a szomáliai ideiglenes kormánnyal kapcsolatban álló országoknak.A szomáliai vizeken tavaly 26 hajót támadtak meg kalózok. Szomália ideiglenes kormánya pedig képtelen gátat szabni a kalóztámadásoknak.

Az ENSZ BT tagállami egyhangú döntéssel hozták a határozatot, amely engedélyezi, hogy nemzetközi hadihajókat vezényeljenek a szomáliai vizekre. A döntés előzménye, hogy a világszervezet képviselői béketárgyalásokat kezdtek a szomáliai konfliktusban érintett csoportokkal. Az iszlám ellenzék egyébként az szabta a tárgyalások feltételéül, hogy a szomszédos Etiópia hadseregének csapatai távozzanak Szomáliából. Szomáliának gyakorlatilag 1991 óta nincs működő kormánya a felkelőkkel való állandósult harc miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a klímavédelmi törvény körül az amerikai szenátusban

Vétóval fenyegette meg George Bush amerikai elnök azt a klímavédelmi törvénytervezetet, amelyről… Tovább olvasom